Polven tekonivelleikkauksen jälkeinen kuntoutus alkaa välittömästi leikkauksen jälkeen sairaalassa saatavilla ohjeilla. Nämä ovat ohjeita ensimmäisiin viikkoihin ja kotiutumisen jälkeen on tärkeää varata kontrollikäynti fysioterapiaan 4–6 viikon kuluttua leikkauksesta. Kontrolli on merkittävässä roolissa kuntoutumisen kannalta, sillä fysioterapeutilta saat lisäohjeet ja tukea leikkauksesta kuntoutumiseen.
Voimaharjoittelun tulisi olla säännöllistä 2–3 kertaa viikossa, ja harjoittelun tulee olla intensiteetiltään riittävän tehokasta, jotta lihasvoima kehittyy. Liikkumista tulisi tapahtua myös kevyen liikkumisen muodossa, esimerkiksi vesijuoksuna/uintina, kävelynä tai pyöräilynä. Tasapainon ja kävelymekaniikan harjoitteita tulisi myös sisällyttää harjoitusohjelmaan. Polven tekonivelleikkauksen jälkeen polven asentotunto, eli proprioseptiikka, voi häiriintyä, minkä vuoksi tasapainon harjoittelua olisi hyvä sisällyttää harjoitusohjelmaan. Tasapainon harjoittelulla pystytään vähentämään mahdollisten kaatumisten määrää, sillä keskimäärin 17 % polven tekonivelleikatuista kaatuu kerran puolen vuoden sisällä leikkauksesta. Kaatumisriskiin vaikuttaa kuitenkin tasapainon lisäksi lihasvoima, ikä sekä koettu kipu leikatussa polvessa.
Kivun hoito on osa tekonivelleikkauksen jälkeistä kuntoutumista. Kuntoutuksessa tulisikin ottaa huomioon, että leikkauksesta parantuminen sekä kivun ja turvotuksen laskeminen voi kestää kauan. Säännöllinen fysioterapia on tärkeässä roolissa silloinkin, kun kuntoutuminen ei etene toivotulla tavalla: esimerkiksi noin 6–7 prosentilla potilaista leikkauksen jälkeen polvi jää erityisen jäykäksi. Tällöin varhaisessa vaiheessa puuttumalla pystytään erilaisilla toimenpiteillä kehittämään liikkuvuutta ja palauttamaan kuntoutuminen takaisin raiteilleen.
Urheiluun paluu polven tekonivelleikkauksen jälkeen on mahdollista sekä kevyen ja keskiraskaan kuormituksen lajeihin paluu onnistuu yleensä parhaiten. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi golf, hiihto ja luistelu. Urheiluun paluusta tulisi aina keskustella leikkauksesta vastaavan tahon kanssa, huomioida suositukset lajin suhteen sekä luoda fysioterapeutin kanssa yhdessä suunnitelma, jonka tavoitteiden mukaisesti varmistetaan turvallinen paluu takaisin urheiluun. Esimerkiksi jalkapallo, koripallo ja lentopallo ovat kovan kuormituksen ja intensiteetin lajeja ja näihin paluuta ei suositella ollenkaan, mutta pitkäaikaistutkimusnäyttö aiheesta on vielä puutteellista.
Urheiluun paluu tapahtuu keskimäärin kuuden kuukauden kuluttua leikkauksesta. Edellytyksenä onnistuneelle paluulle on kuntoutuksen tavoitteiden mukaisesti eteneminen, riittävä lihasvoima ja hallinta sekä aiempi kokemus kyseisestä lajista. Paluun tulee tapahtua maltillisesti ja rasitusta nousujohteisesti kasvattaen.
Polven tekonivelleikkauksen jälkeinen kuntoutus on pitkä, keskimäärin 6–12 kuukauden prosessi. Fysioterapia on keskeisessä roolissa kuntoutusta, jotta voit palata luottavaisin mielin vahvoilla jaloilla takaisin liikkumisen, harrastamisen ja urheilun pariin.
Varaa aika, ja luodaan yhdessä suunnitelma, jonka avulla pääset tavoitteisiisi.
Tämä blogin on kirjoittanut fysioterapeutti Antti Tervonen, jonka erityisosaamista on polvileikkauksen jälkeinen kuntouttaminen.
ma-to 8-19
pe 8-16
Fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella.
ma-ke 8-16
to-pe 8-14
Fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella.