Varhaisraskauden ultraäänitutkimus tehdään ennen raskausviikkoa 12. Siinä varmistetaan raskauden kesto ja laskettu aika, sikiöiden lukumäärä sekä raskauden sijainti kohdun sisällä. Yleensä varhaisraskauden ultraäänitutkimuksessa sikiön syke on nähtävissä raskausviikon 6 jälkeen, joten varhaisraskauden ultraäänitutkimusta suositellaan tehtäväksi raskausviikolla 7 tai tämän jälkeen (eli 2-3 viikkoa positiivisen raskaustestin jälkeen).
Varhaisraskauden ultraäänitutkimuksessa on mahdollista arvioida sikiön kehittyviä rakenteita ”karkealla” tasolla. Varhaisraskauden ultraäänitutkimuksessa voidaan myös kartoittaa mahdollisia riskitekijöitä raskauskomplikaatioille sekä tehdä suosituksia raskausajan seurannalle. Monisikiöisissä raskauksissa alkuraskauden ultraäänitutkimuksessa määritetään lisäksi raskauden tyyppi (identtinen vai epäidenttinen monikkoraskaus).
Niskaturvotus (NT) on mahdollista mitata raskausviikkojen 11+0 – 13+6 välissä. Eri kromosomihäiriöissä (esimerkiksi Downin oireyhtymässä) sikiön niskaturvotus on usein korostunut. Kromosomihäiriöiden lisäksi kohonnut niskaturvotus lisää riskiä muun muassa sikiön sydänvialle, palleatyrälle, munuais- ja virtsateiden rakennepoikkeavaisuuksille sekä keskushermoston sulkeutumishäiriölle.
Ensimmäisen kolmanneksen rakenteiden tarkastelukäynnillä on mahdollista saada todettua sikiön rakennepoikkeavaisuuksia. Ensimmäisen kolmanneksen rakenteiden tarkastelussa katsotaan sikiön rakenteiden kehitystä esimerkiksi keskushermoston, kasvojen profiilin, vatsanpeitteiden, nenäluun, virtsarakon, munuaisten, selkärangan sekä käsien ja jalkojen osalta. Sydämen ja suurten verisuonten kehitystä arvioidaan näkyviltä osin. Lisäksi ensimmäisen kolmanneksen rakenteiden tarkastuksessa arvioidaan myös istukan kehitystä.
Toisen raskauskolmanneksen ultraäänitutkimuksessa on mahdollista arvioida sikiön kasvua ja eri elinten kehitystä. Tutkimuksessa arvioidaan myös lapsivedenmäärää sekä istukan kehittymistä.
Sikiön sukupuoli voidaan kertoa ultraäänitutkimuksissa, jos sukupuoli on nähtävissä. Usein sukupuolen voi erottaa ultraäänitutkimuksissa aikaisintaan raskausviikoilla 12-13.
Sikiöseulontojen mukainen rakenneultraäänitutkimus voidaan tehdä raskausviikoilla 18+0 – 22+0 tai raskausviikon 24+0 jälkeen. Rakenneultraäänitutkimuksessa tarkastetaan sikiön eri elinten kehitys (mm. aivot, selkäranka, sydän ja suuret verisuonet, kasvot, palleankaari, vatsalaukku, munuaiset, virtsarakko, ylä- ja alaraajat) sekä arvioidaan istukka, napanuoraa ja lapsiveden määrää. Rakenneultraäänitutkimuksessa tarkastetaan sikiön mitat ja painoarvio. Medisportissa rakenneultraäänitutkimus tehdään kansainvälisten suositusten mukaisesti, jolloin tutkimus on kattavampi kuin Suomen sikiöseulonta-asetuksen mukainen rakenneultraäänitutkimus.
Raskausviikosta 24+0 lähtien ultraäänitutkimuksessa on mahdollista arvioida sikiön mittoja, kasvua (painoarvio) ja lapsiveden määrää. Ultraäänitutkimuksessa voidaan mitata istukan ja sikiön hyvinvoinnista kertovia verenvirtauksia.
Sikiön tarjonta vakiintuu raskausviikon 36 jälkeen. Syntymäpainoa usein pystyy arvioimaan raskausviikoista 34-35 lähtien.
Ultraäänitutkimuksella on mahdollista mitata kohdunkaulan pituutta, jos esimerkiksi taustalla on ennenaikaisia supistuksia tai riski ennenaikaiselle synnytykselle. Tarvittaessa vastaanoton yhteydessä pystytään suunnittelemaan tarvittavia toimenpiteitä ennenaikaisen synnytyksen riskin vähentämiseksi.
Jos vauvan asento ja lapsiveden määrä sallivat, voidaan vastaanoton yhteydessä tehdä 3D-/4D-ultraäänitutkimus. 3D-ultraäänitutkimus on kolmiulotteinen pysäytyskuva, 4D-ultraäänitutkimus tarkoittaa kolmiulotteista liikkuvaa kuvaa. Tutkimus mahdollistaa perinteiseen ultraäänitutkimukseen verrattuna tarkemman arvion sikiön pintarakenteista ja kasvojen piireistä. Optimaalisin ajankohta 4D-kuvantamiselle on usein raskausviikkojen 24–30 välissä.
Varaa aika Medisportin raskausajan ultraäänitutkimuksiin Kaukajärven ja Lielahden toimipisteeseen. Ajan voi varata tästä linkistä, puhelimella arkisin numerosta 010 54 35700 tai toimipisteissä asioinnin yhteydessä.
Raskausajan ultraäänitutkimusten hinnat löytyvät alla olevasta linkistä: medisport.fi/hinnasto#Erikoislaakarinvastaanotto
Kirjoittaja: Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, työterveyslääkäri & seksuaaliterapeutti Sami Onoila
ma-to 8-19
pe 8-16
Fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella.
ma-ke 8-16
to-pe 8-14
Fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella.