Lantion alueen kivun hallinnan ja lievittymisen sekä työssä käynnin mahdollistamisen on todettu vaikuttavan suotuisasti endometrioosia sairastavien elämänlaatuun. Tutkimuksissa on todettu, että työkyky endometrioosia sairastavilla on parempi, jos työpaikka mahdollistaa joustavan työaikataulun ja riittävät tauot. Myös mahdollisuus mukauttaa fyysistä työtä esimerkiksi lyhentämällä työaikoja tai vähentämällä fyysisesti kuormittavaa työtä koetaan usein eduksi oireiden kannalta. Mahdollisuus käydä makuuasennossa lepäämässä kesken työpäivän voi lisätä endometrioosia sairastavan työssäjaksamista.
On myös eduksi, että WC olisi saavutettavissa helposti ja läheltä. Lisäksi sopivat työvälineet, kuten ergonominen työtuoli voivat helpottaa oireiden hallintaa. Työyhteisön neutraali suhtautuminen sairauslomiin ja poissaoloihin auttaa endometrioosia sairastavaa ja vähentää häpeän kokemusta.
Myös tietoisuus työpaikalla siitä, että endometrioosioireisiin ei välttämättä pysty itse vaikuttamaan ja että poissaolot eivät ole tahallisia ja johdu työntekijän halusta vältellä töitä, on todettu vaikuttavan positiivisesti sekä työkykyyn että työpaikan työilmapiiriin. Endometrioosin osalta työterveyshuollon, työntekijän ja esimiehen kanssa on mahdollista järjestää työkykyneuvotteluja työn mukauttamiseksi, jotka hyödyttävät työntekijän lisäksi koko työpaikkaa.
Endometrioosin osalta edelleen viiveet diagnoosin saamisessa ovat keskimäärin 6–7 vuotta. Jotta endometrioosin oireita voidaan hoitaa mahdollisimman tehokkaasti, olisi endometrioosioireiden epäileminen ja varhainen hoito moniammatillisesti tärkeää myös työkyvyn kannalta.
Endometrioosia on käsitelty kattavasti aikaisemmin julkaistuissa ja edelleen ajankohtaisissa blogiteksteissämme: "Voiko se olla endometrioosi?" ja "Nuorten kuukautiskivut ja endometrioosi - varhainen puuttuminen on tärkeää."
Ota meihin yhteyttä, jos haluat selvittää, sairastatko endometrioosia tai kaipaat apua oireidesi hallintaan. Gynekologimme Sami Onoila ja lantionpohjan fysioterapeuttimme Eeva-Maria Halminen auttavat sinua endometrioosioireiden hallinnassa!
Ajanvaraus onnistuu puhelimella arkisin numerosta 010 54 35700, verkkoajanvaraus tästä linkistä tai toimipisteissä asioinnin yhteydessä.
Gynekologisen potilasjärjestö Korento ry:n järjestämää endometrioosiviikkoa vietetään tällä viikolla 24.3.-30.3.2025. Teemaviikon tavoitteena on kannustaa puhumaan avoimesti ja rohkeasti gynekologisesta sairaudesta ja siihen liittyvistä oireista sekä tuoda näkyväksi sitä, miten suurta joukkoa endometrioosi koskettaa. Endometrioosin kanssa eläviä on Suomessa jopa 200 000, mutta yleisyydestä huolimatta sairaus on monelle tuntematon ja diagnoosiviive on edelleen useamman vuoden. Endometrioosi on uusiutuva, krooninen sairaus, joka aiheuttaa kroonista kipua, heikentää sairastavan elämänlaatua ja aiheuttaa lapsettomuutta. Teemaviikolla kannustetaan puhumaan avoimesti ja rohkeasti endometrioosista ja sen moninaisista vaikutuksista elämään.
Kirjoittajat:
Työterveyslääkäri, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaaliterapeutti Sami Onoila & Lantionpohjan fysioterapeutti Eeva-Maria Halminen
ma-to 8-19
pe 8-16
Fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella.
ma-ke 8-16
to-pe 8-14
Fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella.