Fysioterapiaan on hyvä hakeutua rintasyöpäleikkauksen jälkeen leikkausarven terveen arpeutumisen ja olkanivelen liikkuvuuden palautumisen turvaamiseksi. Rintasyövän leikkaushoito voi altistaa myös jäätyneen olkapään kehittymiselle, minkä takia leikkauksen jälkeen on hyödyllistä huomioida paranemisprosessin lisäksi leikkausalueen kuntoutus. Myös säde- ja sytostaattihoidon jälkeen kudokset hyötyvät pehmeästä kudosten mobilisoinnista, kuten faskiahoidoista tai hieronnasta.
Rinnan ja kainalon alueen leikkausarvet saattavat arpeutuessaan muodostaa syvälle ylettyviä niin sanottuja arpikiinnikkeitä, jotka heikentävät kudosten normaalia liikkuvuutta. Kiinnikkeinen arpi voi aiheuttaa tuki- ja liikuntaelinvaivoja, kuten olkapään kipua ja liikerajoitusta pitkänkin ajan jälkeen leikkauksesta. Arpi voi vaikuttaa myös turvotuksen lisääntymiseen ja yläraajan hermotuksen heikentymiseen.
Leikkauksen jälkeen fysioterapia sisältää olkanivelen ja ylävartalon liikkuvuusharjoitteita sekä aikaisintaan 6–8 viikkoa leikkauksesta arven pehmeää mobilisointia, jos hoitava taho on todennut manuaaliset hoitomuodot turvallisiksi esimerkiksi liitännäishoitomuotojen jatkumisen kannalta. Vanhakin leikkausarpi hyötyy aina arven mobilisoinnista, jos arpi on joustamaton tai kiristää, joten arven käsittelyllä ei ole kiire. Tärkeintä on toipua leikkauksesta omien voimavarojen tahdissa.
Myös säde- ja sytostaattihoidon jälkeen on tärkeää palauttaa kudoksiin niiden liikkuvuus. Sekä säde- että sytostaattihoidossa hoidon vaikutus ei kohdistu pelkästään syöpäsoluihin vaan myös terveeseen kudokseen. Tästä syystä joskus liitännäishoitojen jälkeen hoidetulle alueelle voi muodostua erilaisia oireita, kuten kudosten jäykkyyttä. Erityisesti sädehoidon jälkeen saattaa terve iho- ja lihaskudos muuttua jäykäksi, arpikudosmaiseksi. Tämä heikentää kudosten liikkuvuutta ja voi vaikuttaa kehon ja lihasten toimintaan laajastikin. Hieronnalla tai faskiakäsittelyllä ja lempeällä liikeharjoittelulla voidaan parantaa kudosten joustavuutta ja liikkuvuutta.
Suosittelemme aina tarkistamaan hoitavalta taholtasi, missä vaiheessa fysioterapian voi aloittaa.
Kirjoittajat:
Työterveyslääkäri, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri & seksuaaliterapeutti Sami Onoila
Lantionpohjan fysioterapeutti Eeva-Maria Halminen
ma-ke 8-16
to-pe 8-14
Fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella.