Blog Layout

Vulvodynian monet kasvot

5. marraskuuta 2024

Vulvodynia on kipuoireyhtymä, jossa ulkosynnyttimien alueella on epämiellyttäviä tuntemuksia, kuten kipua ja kirvelyä sekä yhdyntävaikeuksia. Useimmiten kivun laukaisee kevytkin kosketus emättimen eteisen alueella. Oireet voivat olla paikallisia, jolloin kipu kohdistuu tiettyyn osaan ulkosynnytinaluetta. Oireet voivat olla myös yleisiä, jolloin koko ulkosynnytinalue voi oireilla epämääräisesti, kuten puutuen, kirvellen tai poltellen. Tällöin selkeää kipupistettä ei yleensä löydy, ja kipu voi olla jatkuvaa ja säteillä pakaroihin ja reisiin. Vulvodyniasta puhutaan, kun kivun aiheuttajalle ei löydy muuta selvää syytä ja kipu on kestänyt 3 kk tai pidempään. Vulvodynian oireet voivat olla kuitenkin moninaiset, eivätkä välttämättä rajoitu pelkästään vulvan kipuun. Tässä blogitekstissä avaamme sitä, mitä muita oireita vulvodyniaan voi liittyä.


Aikaisempien vuosien blogeissa on käsitelty vulvodyniaa yleisellä tasolla sekä yleistynyttä vulvodyniaa. Nämä blogit löytyvät Medisportin sivuilta osoitteista:


Virtsarakon toiminta

Vulvodyniaan on liitetty sekä yliaktiivisen virtsarakon että interstitiaalisen kystiitin oireita. Yliaktiivisessa virtsarakossa esiintyy virtsaamispakkoa sekä tihentynyttä virtsaamisen tarvetta joko päivällä (yli 8 virtsaamiskertaa vuorokaudessa) tai yöaikaista virtsaamisen tarvetta (vähintään 2 kertaa yön aikana). On huomattava, että yliaktiivisen virtsarakon diagnostiset kriteerit eivät ole vakiintuneet.


Yliaktiivisen virtsarakon taustalla on usein lantionpohjan lihasten toimintahäiriö/liiallinen jännittyneisyys tai autonomisen hermoston epätasapainoa/hermoston ylivirittymistä. Lantionpohjan lihasten jännittyneisyys luo painetta virtsarakolle, jolloin keskushermostolle tulee vääristynyt viesti virtsarakon täyttymisestä. Autonominen hermosto puolestaan säätelee virtsarakkoa, sekä virtsanpidätystä että virtsaamista. Yliaktiivisen virtsarakon taustalla on usein vuosia jatkunut kehon stressitila.


Interstitiaalinen kystiitti on pitkäaikainen virtsarakon sairaus, jonka oireet kehittyvät hitaasti pahentuen vuosien kuluessa. Sen oireita ovat virtsaamispakko, tiheävirtsaisuus sekä virtsarakon ja lantion alueen kivut, jotka pahenevat virtsarakon täyttyessä. Interstitiaalisessa kystiitissa virtsarakon tilavuus on pienentynyt, mikä usein johtaa tihentyneeseen virtsaamisen tarpeeseen.


On arvioitu, että yli 85 prosentilla interstitiaalisen kystiitin diagnoosin saaneista on myös lantionpohjan lihasten toimintahäiriö ja lihaskalvoperäistä kipua. Lantionpohjan lihakset saattavat olla jännittyneet ja niissä saattaa olla kipukohtia ja niin kutsuttuja triggerpisteitä. Virtsarakon kipu voi lisätä jännitystä ja kipua ympäröivissä lihaksissa, mutta myös ympäröivät lihakset provosoivat kipua rakossa. Kipu voi tuntua myös muualla kehossa, kuten alavatsassa, alaselässä, pakaroissa tai reisissä. Lihaskalvojen käsittelyn (faskiakäsittely) ja lantionpohjan lihasten rentoutumisharjoitusten on todettu olevan erittäin vaikuttavaa hoitoa interstitiaalisen kystiitin hoidossa.


Suoliston toiminta

Ärtyneen suolen oireyhtymää tavataan usein vulvodyniaa sairastavilla. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on paksusuolen toimintaan vaikuttava toiminnallinen suolistosairaus. Sen oireina ovat vatsakivut, turvotus, ilmavaivat, muutokset suolen toiminnassa (esimerkiksi ripuli, ummetus tai näiden vuorottelu). Monilla esiintyy myös närästystä, pahoinvointia ja suoliston tuottaman liman esiintymistä ulosteessa. Ärtyneen suolen oireita voivat laukausta esimerkiksi stressi tai jotkin ruoka-aineet, kuten maito, rasvaiset ruoat ja hiilihapolliset juomat. Myös lantionpohjan toimintahäiriöt, kuten liiallinen lantionpohjan lihasten jännittyneisyys, ovat yhteydessä ärtyneen suolen oireyhtymään ja saattavat pahentaa IBS-oireita.


Lisää lantionpohjan ja IBS:n yhteydestä voit lukea täältä: https://www.medisport.fi/lantionpohjan-fysioterapia-ibs-hoito



Endometrioosi

Endometrioosia eli kohdun sirottumatautia sairastavilla tavataan muita enemmän vulvodyniaa. Endometrioosissa kuukautiskivut sekä ulostamis- ja virtsaamiskivut ovat tyypillisiä oireita. Endometrioosikipu, kuten mikä tahansa krooninen kipu, herkistää keskushermoston kivulle.


Endometrioosia on käsitelty enemmän aikaisemmissa blogeissa:

https://www.medisport.fi/voiko-se-olla-endometrioosi

https://www.medisport.fi/nuorten-kuukautiskivut-ja-endometrioosi-varhainen-puuttuminen



Fibromyalgia

Vulvodyniaan on yhdistetty myös lisääntynyt riski fibromyalgialle. Fibromyalgia on toiminnallinen oireyhtymä, jossa esiintyy laaja-alaista ja pitkäkestoista kipua tuki- ja liikuntaelimistössä. Kivun lisäksi uupumus, virkistämätön uni, tiedonkäsittelyn ja mielialan häiriöt ovat tyypillisiä fibromyalgiassa. Fibromyalgian syynä pidetään keskushermostoperäisen kivun säätelyhäiriötä ja autonomisen hermoston epätasapainoa.


Päänsärky

Vulvodyniaan voi liittyä myös lisääntynyttä riskiä pitkäaikaiselle päänsärylle ja kasvojen alueen kivulle. Kroonisen päivittäisen päänsäryn osalta ei ole olemassa kansainvälisesti hyväksyttyä yhtä määritelmää. Pitkittynyt päänsärky voi olla esimerkiksi muuntunutta migreeniä, pitkittynyttä jännityspäänsärkyä tai uutta päivittäistä jatkuvaa päänsärkyä.


Lihasperäistä päänsärkyä aiheuttavat useimmiten lihasjännitys niska-hartiaseudulla ja kaulalla, leuan lihaksissa sekä silmän ja korvan ympäristössä. Samat alueet ovat suurelta osin yhteydessä myös lantionpohjaan ja sen jännittyneisyyteen. Etenkin leuka sekä niska-hartia-kaula-alue peilaavat lantionpohjaa - ja jos jännitystä löytyy toisesta, sitä yleensä löytyy myös toisesta.



Purentalihakset

Vulvodynia altistaa bruksismille eli hampaiden narskuttelulle. Purentalihaksissa voi esiintyä toistuvaa lihasaktiviteettia, missä hampaita puristetaan tai narskutellaan yhteen tai alaleukaa jännitetään tahdosta riippumatta. Bruksismi voidaan jaotella unenaikaiseen tai valveilla ollessa tapahtuvaan lihastoimintaan.


Leuan seutu on lihaskalvojen kautta suorassa yhteydessä lantionpohjaan. Leuan ja lantionpohjan yhteys kehittyy meille jo kohdussa, alkion varhaisessa kehitysvaiheessa. Kun leuka on jatkuvasti jännittynyt, jännitys peilautuu myös lantionpohjaan ja päinvastoin.



Lihaskireydet

Lantion alueen toispuoleisuudet ovat yleisiä vulvodyniassa. Esimerkiksi ahdas lonkka/ahtaan lonkan oireyhtymä (FAI) on yhteydessä vulvodyniaan. Myös SI-nivelen toimintahäiriöt ovat usein liitoksissa lantionpohjan jännittyneisyyteen ja myös vulvodyniaan.


Tutkimuksissa on saatu viitteitä myös siitä, että lihaskireyksien käsittely faskiaa hoitamalla lievittäisi tehokkaasti vulvodynian oireita. Hoito voi tapahtua lantionalueelle, mutta näyttäisi siltä, että myös muun vartalon lihaskireyksien hoito on tehokasta vulvodyniaoireiden lievittämisessä. Faskiakäsittelyillä on saatu muun muassa vulvodyniakipua lievittymään ja lantionpohjan lihasjännitystä laskemaan.


Psyykkinen jaksaminen

Vulvodyniaan liittyy usein myös omaan jaksamiseen vaikuttavia oireita, kuten ahdistusta, häpeää ja masennusta. Vielä ei osata sanoa, altistavatko psyykkiset oireet vulvodynialle vai ovatko ne seurausta vulvodyniasta. On mahdollista, että vulvodynia altistaa ahdistuneisuudelle ja masennukselle, koska vulvodynian oireet rajoittavat usein elämää eikä vulvodyniasta ole aina helppo puhua. Vulvodynia vaikuttaa usein myös negatiivisesti parisuhteeseen kivun ja kivun pelon takia.




On tärkeää muistaa, että vulvodynian vaikutukset kehoon ja elämään voivat olla erittäin laajat! Keskittymällä pelkkään yhdyntäkipuun tai poltteluun vaginan suulla perimmäinen syy vulvodynialle saattaa jäädä löytymättä. Me Medisportissa haluamme auttaa sinua kokonaisvaltaisesti!


Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaaliterapeutti Sami Onoilalla on perinpohjainen kokemus vulvodynian hoidosta. Sami ymmärtää vulvodynian monimutkaisuuden ja laajan vaikutuksen niin kehoon, parisuhteeseen kuin elämänlaatuun.


Lantionpohjan fysioterapeutillemme Eeva-Maria Halmiselle on tärkeää selvittää oireidesi syy. ”Vastaanotollani selvitän muun muassa, milloin ja minkälaisessa elämäntilanteessa oireesi ovat alkaneet. Selvitän myös oireiden laajuuden ja sen, miten koet niiden vaikuttavan elämääsi – tämä on tärkeää, jotta ymmärrän tilanteesi ja pystyn parhaimmalla tavalla auttamaan sinua.”


Eeva-Maria tekee myös faskiakäsittelyitä, joilla vulvodyniaoireita voidaan lievittää ja lantionpohjan jännittyneisyyttä helpottaa.

Lue lisää lantionpohjan fysioterapiasta täältä https://www.medisport.fi/lantionpohjan-fysioterapia


Ajan Medisportiin gynekologin vastaanotolle ja/tai lantionpohjan fysioterapiaan voit varata puhelimitse ma-pe p. 010 54 35700 tai sähköisestä ajanvarauksesta. Suosittelemme varaamaan gynekologin vulvodynian ensikäynnille riittävän pitkän ajan, (erikoislääkärin vastaanotto) enintään 60-90 min sekä ensimmäiselle lantionpohjan fysioterapiakäynnille (erikoisfysioterapia) enintään 90 minuutin vastaanottoajan.


Vulvodyniaviikkoa vietetään tänä vuonna 4.–10.11. ja teemaviikko järjestetään nyt jo kuudetta kertaa. Korento ry:n organisoiman kansallisen Vulvodyniaviikon tavoitteena on lisätä tietoisuutta vulvodyniasta ja siihen liittyvistä oireista sekä tuoda näkyväksi sitä, miten suurta joukkoa oireyhtymä koskettaa. Vulvodynia on yleinen, mutta yhä liian usein vaiettu oireyhtymä, joka näkyy sen kanssa elävän arjessa monin tavoin. Teemaviikolla kannustamme puhumaan avoimesti ja rohkeasti vulvodyniasta ja sen moninaisista vaikutuksista elämään.


Kirjoittajat:
Työterveyslääkäri, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri & seksuaaliterapeutti 
Sami Onoila

Lantionpohjan fysioterapeutti Eeva-Maria Halminen


Ajanvaraus Sähköinen ajanvaraus
27. maaliskuuta 2025
 Endometrioosin vaikutukset työssä jaksamiseen ja työkykyyn
21. helmikuuta 2025
Kaukajärven lääkärikeskus avoinna: klo 8-14 ja 16-19. (suljettu 14-16) Lielahden lääkärikeskus avoinna: klo 8-12.30 Pirkkalan lääkärikeskus: tavoitat meidät parhaiten soittamalla ensin p. 010 54 35700 Huom. fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella. Suljemme lääkärikeskukset poikkeuksellisesti henkilökunnan koulutusiltapäivän vuoksi. Kaukajärven lääkärikeskus on avoinna ja palvelee koulutuksen jälkeen normaalisti klo 16-19.
18. helmikuuta 2025
Varhaisraskauden ultraäänitutkimukset
4. helmikuuta 2025
Tupakoinnin lopettamisen terveysedut
20. tammikuuta 2025
Medisportin kevään 2025 pienryhmät: 1) Lempeä pilates - notkea ja kivuton selkä (10 kertaa) 299 € - Alkeistason pilates Ma 10.2.-14.4.2025 klo 17.15–18.15 Ilmoittautuminen 2.2.2025 mennessä. 2) Voimaa ja liikkuvuutta pilateksella (10 kertaa) 299 € - Jatkotason pilates Ke 12.2.-16.4.2025 klo 17.15–18.15 Ilmoittautuminen 2.2.2025 mennessä. 3) Rauhaa ja rakkautta - rentoutuskurssi lantionpohjalle (5 kertaa) 149 € Ti 11.2.-11.3.2025 klo 17.15–18.15 Ilmoittautuminen 2.2.2025 mennessä. 4) Rentoutuskurssi stressaantuneelle (5 kertaa) 149 € Ti 18.3.-15.4.2025 klo 17.15–18.15 Ilmoittautuminen 9.3.2025 mennessä. Ohjaaja: lantionpohjan fysioterapeutti ja PhysioPilates-ohjaaja Eeva-Maria Halminen 5) Mielen voimaa kaamokseen! (5 kertaa) 114 € (sis alv 25,5 %) Ti 23.1.-20.2.2025 klo 17–18.30 (90 min) Ilmoittautuminen su 19.1.2025 mennessä. 6) Kevyempi mieli kevääseen! (5 kertaa) 114 € (sis alv 25,5 %) To 6.3.-3.4.2025 klo 17–18.30 (90 min) Ilmoittautuminen su 23.2.2025 mennessä. Ohjaajat: Anna Elomaa Röntgenhoitaja, Pedagogi, Kriisityökokemusta neljä vuotta kunnallisesta kriisiryhmästä, Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti (Siria sertifioitu) Suvi Pynttäri Teologi, pedagogi, Oivaltava® mindfulness ohjaaja, Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti (Siria sertifioitu) Paikka: Medisportin Kaukajärven lääkärikeskuksen kuntosali (Keskisenkatu 5). Ilmoittautumiset kursseille etukäteen. Tarkemmat kurssikohtaiset tiedot ja ilmoittautumisohjeet löydät täältä: medisport.fi/pienryhmat Käyhän tutustumassa ja ilmoittaudu pian omaan pienryhmääsi ja saat varmasti uutta intoa kevääseen! Lämpimästi tervetuloa!
14. joulukuuta 2024
Ajavaraus puhelimitse 010 54 35700 palvelee joulun ja uuden vuoden ajan 23.12.2024-6.1.2025 Kaukajärven lääkärikeskuksen aukioloaikojen mukaan. Aikoja varattavissa myös sähköisen ajanvarauksen kautta.
29. marraskuuta 2024
Maksutavat: kortti, Smartum ja Edenred Hierontaetu, Epassi hyvinvointietu Kampanjatarjous koskee Medisport Lielahden ja Pirkkalan lääkärikeskusta: Lielahti: Possijärvenkatu 3, 33400 Tampere Pirkkala: Suupantie 2. 33960 Pirkkala (2krs.) Ajanvaraus onnistuu: p. 010 54 35700 (ma-pe) Toimipisteissä asioinnin yhteydessä Olet erittäin lämpimästi tervetullut!
8. marraskuuta 2024
Tärkein hedelmällisyyteen vaikuttava tekijä on naisen ikä. Naisilla hedelmällisin ikä on 20–25-vuotiaana. Hedelmällisyys alkaa laskea naisella 30 ikävuoden jälkeen ja lasku muuttuu voimakkaaksi 35 vuoden iästä lähtien. Korkeampi ikä saa aikaan munasolujen laadun heikkenemisen, jolloin keskenmenot ja sikiön kromosomipoikkeavuudet yleistyvät. Korkeampi ikä altistaa myös perussairauksille, stressille ja ympäristötekijöille. Miehien ikääntymisessä hedelmällisyyden vaikutukset eivät ole yhtä voimakaita kuin naisilla. Miehen ikääntyessä siittiöiden tuotanto alkaa vähentymään. Hedelmällisyyteen siittiöiden tuotannon ja laadun heikkeneminen alkaa vaikuttamaan noin 35–40 vuoden iässä. Iän lisäksi monet elämäntapoihin liittyvät tekijät vaikuttavat hedelmällisyyteen. Ylipaino ja tupakointi vaikuttavat hedelmällisyyttä alentavasti. Naisilla ylipainoon voi liittyä esimerkiksi ovulaatio-ongelmia ja keskenmenojen riskiä, miehillä siemennesteen laadun heikkenemistä. Tupakointi lyhentää hedelmällistä aikaa ja varhentaa naisilla vaihdevuosi-ikää keskimäärin kahdella vuodella. Miehillä tupakointi heikentää siemennesteen laatua. Toisaalta myös alipaino voi naisilla aiheuttaa kuukautishäiriöitä ja ovulaatio-ongelmia.
31. lokakuuta 2024
Rintasyövän sairastumisen syy on tuntematon. Rintasyövän riskitekijöinä ovat varhainen kuukautisten alkamisikä, myöhään alkaneet vaihdevuodet, lapsettomuus tai ensimmäinen synnytys yli 30-vuotiaana, ylipaino, ionisoiva säteily, tupakointi ja runsas alkoholin käyttö. Myös pitkäaikaisen hormonikorvaushoidon on todettu olevan rintasyövän riskitekijä. Nuoruudessa annettu rintakehän sädehoito voi altistaa myöhemmin rintasyövän kehittymiselle. Noin 5–10 prosenttia rintasyövistä liittyy perinnölliseen alttiuteen rintasyövälle. Vaikka monessa suvussa on useita rintasyöpään sairastuneita lähisukulaisia, tilanteen selittää rintasyövän yleisyys ja sattuma perinnöllisen alttiuden sijaan. Jos perinnöllistä alttiutta rintasyövälle ei ole, rintasyövän riskiä voi vähentää säännöllisellä kuntoliikunnalla ja usealla täysaikaisella raskaudella. Rintasyövän oireena on suurimmalla osalla potilasta rinnassa tuntuva kivuton kyhmy. Iho tai nännin alue voi olla sisäänpäin vetäytynyt. Toisinaan nännin seudussa voi olla ihottuman kaltaista muutosta. Rintasyövän oireena voi olla myös kipu tai painon tunne rinnassa tai kyhmy kainalossa. Nännistä tuleva erite on harvoin rintasyövän oireena. Rintasyövän diagnostiikka perustuu rinnan muutoksen tunnusteluun, kuvantamistutkimuksiin sekä kuvantamisen yhteydessä otettavaan paksuneulanäytteeseen kasvaimesta. Rintojen peruskuvantamistutkimus on mammografia, jota voidaan tarvittaessa täydentää ultraäänitutkimuksella. Rintasyövän seulontaan tähtääviä mammografiaseulontoja tarjotaan 50–59-vuotiaille naisille 20–26 kuukauden välein. Rintasyöpäseulonnoilla voidaan estää noin 80 prosenttia rintasyövän ilmaantuvuudesta ja syöpään liittyvistä kuolemista. Rintasyöpä hoidetaan pääsääntöisesti leikkaamalla. Leikkaus voidaan tehdä rintaa säätävästi, jos se on mahdollista. Tarvittaessa rinnan poiston jälkeen voidaan tehdä rinnan korjausleikkaus. Liitännäishoitona rintasyövän leikkauksen lisäksi voidaan antaa solunsalpaajahoitoa, hormonaalista hoitoa tai leikkauksen jälkeistä sädehoitoa. Jos rintasyöpä ei ole lähettänyt etäpesäkkeitä, sen ennuste on hyvä. Vaikka rintasyövässä voidaan tavata myöhäisiä syövän uusimisia, 5 vuoden kuluttua rintasyöpään sairastuneista 91 prosenttia on elossa ja 10 vuoden kuluttua rintasyövän hoidosta noin 85 prosenttia potilaista on elossa.
26. lokakuuta 2024
Usein painon hallinnassa tai laihduttamisessa ei malteta riittävän hyvin pysähtyä niihin seikkoihin, jotka omalla kohdalla painoa nostavat tai laskevat. Hankaluutta lisää se, että painoon vaikuttavat tekijät vielä yleensä muuttuvat iän myötä. Laihduttaminen on todellakin taitolaji ja parhaisiin tuloksiin päästään perinpohjaisen itsetutkiskelun kautta! On hyvä tietää, että tutkimustenkaan mukaan laihduttaminen ei aina lihota. Pysyviä tuloksia saa parhaiten aikaan silloin, kun laihduttaa ajan kanssa mahdollisimman hitaasti. Laihtuminen vähitellen ikään kuin bonuksena järkevien omaan elämään sopivien muutosten myötä on varmasti myös miellyttävämpää kuin tiukkojen kuurien toteuttaminen. Suuri vaara lihomiselle jopa yli sen painon, mikä oli laihtumiseen ryhdyttäessä, on varsinkin silloin, kun laihdutetaan hyvin nopeasti vähäenergiaisilla ja yksipuolisilla ruokavalioilla, jolloin elimistön rakennusaineista saattaa tulla puutetta. Lihasmassan menetys on yksi nopean laihduttamisen ikävä haitta, samalla kehonkoostumus muuttuu epäedulliseen suuntaan. Esimerkiksi nykyisillä markkinoilla olevilla laihdutuslääkkeillä saavutetaan useimmiten nopeammin tuloksia kuin perinteisillä painoon vaikuttavilla keinoilla, mutta lopputulos kehonkoostumuksen ja ravitsemustilan suhteen mietityttää allekirjoittanutta. Olisikin ehdottoman tärkeää, että laihdutuslääkettä käyttävä saisi aina ravitsemusterapeutin ohjausta syömisongelmiensa kanssa.
Lisää viestejä
Share by: