Urheilijan psyykkisen valmennuksen tavoitteena on harjoitella etukäteen ja suunnitelmallisesti niitä psyykkisiä ominaisuuksia ja taitoja, joita urheilija tarvitsee harjoituksissa ja kilpailutilanteissa.
Urheilijan psyykkisen valmennuksen tyypillisiä aiheita ovat mm.
itseluottamuksen ja vahvan keskittymiskyvyn kehittäminen, tunteiden hallinta, kilpailujännityksen purkaminen, rentouden lisääminen ja stressinhallintataidot, palautuminen, motivaatio ja eteenpäin suuntaavien tavoitteiden asettaminen, flow-tilan vahvistaminen, rajoittavien uskomusten ja ajatusmallien tunnistaminen ja hallinta sekä kommunikaatiotaidot valmentajien ja joukkuetovereiden kanssa. Valmennuksessa otetaan huomioon ihmisen kokonaisvaltaisuus, jolloin keskustelun luonnollisina teemoina voivat olla myös urheilemiseen vaikuttavat urheilun ulkopuoliset tekijät kuten haasteet ihmissuhteissa, työ ja opiskelu, urheilijan elämänhistoria tai tulevaisuuden suunnittelu.
Ensimmäisessä valmennustapaamisessa kartoitetaan lähtötilanne, jonka perusteella sovitaan valmennuksen yksilölliset tavoitteet ja suunnitellaan valmennusohjelma. Valmennuksen työkaluina käytetään erilaisia kysymys- ja keskustelutekniikoita, mielikuvaharjoituksia sekä kirjallisia että toiminnallisia tehtäviä. Valmennuksesta urheilija saa mukaansa tehokkaita työkaluja, joita hän voi ensimmäisestä tapaamisesta alkaen helposti hyödyntää itsenäisesti niin treeneissä kuin kisatilanteissakin.
Urheilijan psyykkinen valmennus toteutetaan henkilökohtaisina valmennustapaamisina tai tarvittaessa Skypen tai puhelimen välityksellä urheilijan ollessa toisella paikkakunnalla tai ulkomailla.