Kohtuullisella alkoholinkäytöllä ei ole todettu olevan merkittävää vaikutusta hedelmällisyyteen. Runsas päivittäinen alkoholinkäyttö voi häiritä siittiöiden tuotantoa. Anaboliset steroidit aiheuttavat miehille siittiöiden tuotannon vähenemisen, joka voi johtaa täydelliseen siittiökatoon. Testosteronin lisäksi myös muut lääkkeet, kuten solunsalpaajat ja kalsiumkanavan salpaajat voivat häiritä siittiöiden tuotantoa.
Naisilla esimerkiksi tulehduskipulääkkeet voivat vähentää ovulaatioiden määrää ja häiritä alkion kiinnittymistä. Esimerkiksi naisilla osa lääkkeistä pitää lopettaa useita kuukausia ennen raskauden suunnittelua. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi akneen käytettävä isotretinoiini, monet syöpälääkkeet ja metotreksaatti.
Sairastettu klamydia voi aiheuttaa munatorvien kiinnikkeitä ja siten munatorviperäistä lapsettomuutta. Riski on merkittävästi koholla, jos klamydia on sairastettu useampia kertoja. Myös lapsuus- tai nuoruusiällä sairastettu syöpä voi heikentää hedelmällisyyttä. Hedelmällisyyden kannalta erityisesti osa solunsalpaajista voivat olla erityisen haitallisia hedelmällisyydelle.
Voimakkaat kuukautiskivut voivat olla merkkinä endometrioosista, jolla voi joskus olla negatiivista vaikutusta hedelmällisyyteen. Monirakkulaiset munasarjat voivat aiheuttaa kuukautiskierron häiriöitä ja ovulaatioiden vähentynyttä määrää. Jos kuukautiskierto lyhenee selvästi alle 28 päivän, voi tämä olla merkki munasarjareservin alentumisesta.
Huolettaako tai mietityttääkö oma hedelmällisyys? Keskustelu gynekologin kanssa voi rauhoittaa mieltä, vaikkei raskaustoive olisi vielä ajankohtainenkaan. Medisportissa pääset helposti gynekologi & seksuaaliterapeutti Sami Onoilan vastaanotolle. Ajanvaraus onnistuu puhelimitse ma-pe p. 010 54 35700 tai sähköisestä ajanvarauksesta.
Tällä viikolla 4.-10.11. vietetään Euroopan lapsettomuusjärjestöjen kattojärjestön Fertility Europen lapsettomuuden teemaviikkoa European Fertility Week.
Kirjoittaja:
Työterveyslääkäri, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri & seksuaaliterapeutti Sami Onoila
ma-ke 8-16
to-pe 8-14
Fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella.