Kuukautiskipu on yleinen elämänlaatua heikentävä oire. Valitettavan usein teini-ikäisillä kuukautiskivun hoito on riittämätöntä – siitäkin huolimatta, että kipuihin on olemassa tehokkaita hoitoja.
On arvioitu, että maailmanlaajuisesti teini-ikäisistä peräti 68–93 prosentilla on ainakin ajoittaisia kuukautiskipuja. Muutaman vuoden takaisessa varsinaissuomalaisessa tutkimuksessa 68 prosentilla 15–19-vuotiaista tytöistä oli kuukautiskipuja. Joka toinen kyselyyn vastanneista koki kuukautiskivun voimakkaana. Kuukautiskipu kestää tyypillisesti 8–12 tuntia ja se alkaa usein ensimmäisenä vuotopäivänä tai jo ennen kuukautisvuodon alkamista.
Nuorilla endometrioosikipujen hoidossa ovat ensisijaisessa käytössä tulehduskipulääkkeet, hormonaaliset ehkäisyvalmisteet sekä keltarauhashormonit. Myös hormonikierukkaa sekä ehkäisykapselia on mahdollista käyttää.
Lantionpohjan fysioterapiasta on lähes kaikille hyötyä osana kipujen hoitoa. Lantionpohjan fysioterapiassa keskitytään erilaisiin kivunlievitysmenetelmiin, joita ovat mm. hermostoa rauhoittavat harjoitteet, liikehoito ja erilaiset manuaaliset käsittelyt. Tarvittaessa voidaan käyttää myös TENS-laitteita ja lämpöhoitoja. Osa voi hyötyä myös psykologin tai seksuaaliterapeutin keskustelutuesta. Jos suolisto-oireet ovat voimakkaita, ruokavalion muutokset saattavat auttaa oireisiin. Tasapainoisella ruokavaliolla varmistetaan lisäksi tärkeiden ravintoaineiden saanti myös suoliston toimintahäiriöiden, kuten ripulin aikana.
Tarvittaessa myös leikkaushoito on mahdollinen, jos muut hoitomuodot eivät riittävästi auta.
Epäiletkö, että sinulla voisi olla endometrioosi tai kaipaatko apua endometrioosin hoidossa? Medisportissa pääset helposti gynekologin, seksuaaliterapeutin ja lantionpohjan fysioterapeutin vastaanotoille. Ota yhteyttä ja varaa aika soittamalla Kaukajärven toimipisteeseemme p. 03 314 38100 tai jätä viesti yhteydenottolomakkeellamme.
Endometrioosiviikkoa vietetään tällä viikolla 18.-24.3.2024. Teemaviikon tavoitteena on kannustaa puhumaan avoimesti ja rohkeasti gynekologisesta sairaudesta ja siihen liittyvistä oireista sekä tuoda näkyväksi sitä, miten suurta joukkoa endometrioosi koskettaa.
Endometrioosin kanssa elää joka kymmenes hedelmällisessä iässä oleva syntymässä naiseksi määritelty. Yleisyydestä huolimatta sairaus on huonosti tunnettu ja diagnoosiviive on edelleen 6-9 vuotta.
Endometrioosia on käsitelty kattavasti myös viime vuonna julkaistussa blogitekstissämme, joka löytyy osoitteesta medisport.fi/voiko-se-olla-endometrioosi. Viime vuoden blogiteksti on edelleen ajankohtainen.
Kirjoittajat:
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaaliterapeutti Sami Onoila
Lantionpohjan fysioterapeutti Eeva-Maria Halminen
ma-to 8-19
pe 8-16
Fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella.
ma-ke 8-16
to-pe 8-14
Fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella.