Blog Layout

Lantionpohjan fysioterapia apuna ärtyvän suolen oireyhtymässä (IBS)

22. heinäkuuta 2023

Ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS (irritable bowel syndrome) on yleinen elämänlaatua laskeva vaiva, joka koskettaa arviolta vähintään 10 % väestöstä. Se on kaksi kertaa yleisempää naisilla kuin miehillä ja se alkaa yleensä varhaisaikuisuudessa. Oireet ovat vaihtelevia, kuten vatsakipua, ilmavaivoja, ripulia ja/tai ummetusta. Kyseessä on niin sanottu toiminnallinen vaiva eli suolistosta ei löydetä tutkimuksista huolimatta vikaa tai syytä vaivalle. Hermosto on usein herkistynyt aistimaan suolen normaalit liikkeet kivuliaina ja/tai uhkaavina. Ärtyvän suolen oireyhtymää hoidetaan yleensä ensisijaisesti ruokavaliolla ja joskus itsehoitolääkevalmisteilla. Nykyään on kuitenkin ymmärretty vaivan kokonaisvaltaisuus ja yhä useampi löytää avun muun muassa hermostoa rauhoittavista harjoitteista, joita hyödynnetään muun muassa lantionpohjan fysioterapiassa.


Ärtyvän suolen oireyhtymän oireet ja syyt 

Ärtyvän suolen oireyhtymän tyypillisimpiä oireita ovat vatsakivut, ilmavaivat, ripuli ja/tai ummetus. Usein voi olla tunne, että suoli ei yrityksistä huolimatta tyhjene kunnolla. Oireet voivat vaihdella ja olla joskus jopa kokonaan poissa. Moni kokee oireiden helpottavan esimerkiksi lomalla.

Ärtyvän suolen oireyhtymä on toiminnallinen vaiva eli perinpohjaisista tutkimuksistakaan huolimatta syytä oireille ei suolistosta löydetä. Sen sijaan suoliston ja keskushermoston toiminta on häiriintynyt niin, että suoliston kipuherkkyys on kasvanut tai toisaalta keskushermosto saattaa tulkita suolen liikkeet kipuna. Puhutaan sentraalisesta sensitisaatiosta, eli kipuhermoradan herkistymisestä, mitä saattaa tapahtua pitkittyneen, mutta myös akuutin kivun yhteydessä.


On myös huomattu, että ärtyvän suolen oireyhtymässä suolistomikrobisto on kapeampi kuin normaalisti. Syytä tälle ei tiedetä, mutta on kuitenkin hyvä muistaa, että esimerkiksi psyykkiset kuormitustekijät, kuten pitkittynyt stressi, kaventavat suolistomikrobistoa. 

 

Usein psyykkiset kuormitustekijät pahentavatkin oireita. Jo pelkästään kivun tai oireiden pelko saattaa aiheuttaa oireita tai niiden pahenemista. Tulevat ja menevät oireet saattavat aiheuttaa varautumista ja pelkoa siitä, että oireet pääsevät yllättämään väärässä tilanteessa. Jo tämä pelko voi ylläpitää hermoston valmiustilaa, jolloin oireita tulee entistä herkemmin. Monen oireet helpottavatkin psyykkisten kuormitustekijöiden vähentyessä ja moni voi olla täysin oireeton esimerkiksi lomallaan. 



Ärtyvän suolen oireyhtymän oireet voivatkin olla merkki siitä, että psykofyysisen hyvinvoinnin tasapaino horjuu esimerkiksi stressin, ahdistuksen, tunnollisuuden tai jatkuvan (yli-)suorittamisen takia, jolloin vireystila on jatkuvasti koholla. Hengitys pinnallistuu, lihasjännitys usein lisääntyy ja lantionpohjan lihakset jännittyvät. Ihminen saattaa huomaamattaan jännittää vatsaansa jatkuvasti tai vetää vatsaa jatkuvasti sisäänpäin. Näillä on vaikutusta myös suolen hyvinvointiin, sillä tasapainoinen hengitys sekä rennot vatsa- ja lantionpohjanlihakset sallivat myös suoliston liikkeen. Autonomisen hermoston tasapaino on yksi peruspilari suoliston hyvinvoinnille. 



Ärtyvän suolen oireyhtymän hoito 

Ärtyvän suolen oireyhtymää hoidetaan yleisesti ruokavaliomuutoksilla ja itsehoitolääkevalmisteilla, kuten maitohappobakteeri- tai kuituvalmisteilla. Esimerkiksi psyllium-kuituvalmistetta voidaan käyttää sekä ripulin että ummetuksen hoidossa. Joskus vatsakipua voidaan pyrkiä helpottamaan masennuslääkkeillä. 

 

Ruokavaliossa huomioidaan hyvien kuitujen ja riittävän nesteen määrä. Oireita pahentavia ruoka-aineita vähennetään tai vältetään. Moni hyötyykin niin sanotusta FODMAP-mallisesta ruokavaliosta, jossa imeytymättömien hiilihydraattien määrää vähennetään. FODMAP-ruokavalio on nykyisin ensisijainen hoitomenetelmä ärtyvän suolen oireyhtymässä, sillä se on tutkimuksissa osoittautunut tehokkaaksi. Haasteena on kuitenkin ruokavalion liiallinen kaventuminen ja hyvien ravintoaineiden karsiutuminen, sillä FODMAP-ruokavaliossa vältettävät hiilihydraatit ovat usein sangen terveellisiä. FODMAP-ruokavalio saattaa myös entisestään kaventaa suolistomikrobien määrää. Ravitsemusterapeutti auttaa tarvittaessa ruokavalion, ruokarytmin ja ruoka-annosten koon suunnittelussa, jotta tärkeiden ravintoaineiden saanti saadaan varmistettua. On tärkeää huomioida, että FODMAP-ruokavalion ei ole määrä jäädä ikuiseksi. Ruokavaliomuutoksiin tulisikin suhtautua niin, että ruokavalion avulla rauhoitetaan pahin oirevaihe, jolloin saadaan parannettua ulosteen koostumusta. Tämän lisäksi on kuitenkin keskityttävä myös hermostoa rauhoittaviin ja jännittymistä vähentäviin hoitomuotoihin sekä stressinhallintaan. 



Psyykkisen kuormituksen ja stressin hallinta ovat oleellinen osa ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoa ja oireiden hallitsemista. Täydelliseen stressittömyyteen ei tarvitse pyrkiä. Tavoitteena on löytää jokaiselle ihmiselle yksilölliset keinot psyykkisen kuormituksen hallintaan. Tällaisia keinoja voivat olla elämäntapamuutokset sekä erilaiset hermostoa ja hengitystä rauhoittavat harjoitukset. Tarvittaessa esimerkiksi fysioterapeutti tai psykologi ohjaa sopivat harjoitukset. 



Liikunta hellii vatsan toimintaa, sillä liikkuminen helpottaa myös suolen liikettä, jolloin kaasun ja ulosteen kulku suolessa helpottuu. Liikkuminen on tärkeä osa myös mielen hyvinvointia. Liikkumalla stressin hallinta helpottuu. Esimerkiksi kävelylenkit omiin ajatuksiin tai vaikkapa äänikirjaan uppoutuen rentouttavat ja irrottavat arjen kuormituksesta. 

 

Myös hypnoosia, mindfulnessia ja mielikuvaharjoittelua on käytetty onnistuneesti ärtyvän suolen oireyhtymän hoitomuotona. Arviolta 40–70 % hyötyy myös lumehoidosta. Nämä korostavat mielen vaikutusta oireiden hallinnassa – suolistomme ja aivomme kommunikoivat jatkuvasti keskenään. 

 

Lantionpohjan lihaskireys ärtyvän suolen toimintahäiriössä 

Ärtyvän suolen oireyhtymä on yhteydessä lantionpohjan lihasten jännittyneisyyteen. Kun lantionpohjan lihakset ovat jatkuvasti jännittyneet, se vaikuttaa suoliston toimintaan ja suolen liikkeisiin. Lantionpohjan lihasten jännittyneisyys tarkoittaa lihasten yliaktiivisuutta, kireyttä ja kyvyttömyyttä rentoutua täysin edes levossa. 

 

Ärtyvän suolen oireyhtymä on yleistä henkilöillä, joilla on lantionpohjan tai virtsarakon kipua. Ärtyvän suolen oireyhtymä on lisäksi yhteydessä selkäkipuun ja seksuaalitoiminnan vaikeuksiin, kuten yhdyntäkipuun. Monella lantionpohjan lihasten jännittyneisyydestä, toimintahäiriöistä ja esimerkiksi yhdyntäkivuista kärsivällä on myös ärtyvän suolen oireyhtymän oireita tai muita toiminnallisiksi luokiteltavia vatsaoireita. Oireet kulkevat usein käsi kädessä, sillä oireita provosoivat tekijät ovat usein samoja, kuten lantionpohjan krooninen jännitys, vatsan sisäänpäin vetäminen, psyykkinen kuormitus, kivun pelko ja stressi. 

 

Stressi, kiire tai esimerkiksi ahdistus vaikuttavat lantionpohjan lihasjännitykseen. Ihminen saattaa myös vetää vatsaa sisään jatkuvasti joko huomaamattaan tai tarkoituksellisesti. Tällä on suoraan vaikutus lantion ja vatsan alueen lihasten jännittymiseen, suolen liikkeiden vähenemiseen, hengityksen pinnallistumiseen ja myös yleiseen virittyneisyyteen. Hengitys ja lantionpohjan lihasten toiminta kulkevat jatkuvasti käsi kädessä – lantionpohjan lihasten toiminta ja hengitys kuvastavat laajasti koko kehon hyvinvointia. Erilaisilla hengitystavoilla voidaan joko kiihdyttää tai rauhoittaa autonomista eli tahdosta riippumatonta hermostoa. 



Myös vatsakipu aiheuttaa usein lihasjännitystä vatsan ja lantionpohjan seudulla. Lantionpohjan ja vatsan seudun jännitys lisää myös kipua ja saattaa pahentaa suolisto-oireita, kun suoliston normaali liike muun muassa hengityksen mukana estyy. Oireiden pitkittyessä hermosto saattaa herkistyä kipuaistille, jolloin normaalikin suolen liike saatetaan tuntea kipuna tai uhkaavana. Tällöin ratkaisuna on hermoston toiminnan rauhoittaminen. 

 

Lantionpohjan fysioterapia voi auttaa ärtyvän suolen oireissa. IBS-oireet ovatkin hyvä syy hakeutua lantionpohjan fysioterapeutin vastaanotolle. 


Lantionpohjan fysioterapia ärtyvän suolen oireyhtymän hoitona 

Lantionpohjan fysioterapian keinoin voidaan auttaa oireiden hallinnassa ja hoidossa. Tavoitteena on ylivirittyneen hermoston rauhoittaminen ja ulostemassan koostumuksen parantaminen. 

 

Ulostamisergonomia on yksi ensimmäisistä asioista, joihin puututaan varsinkin ummetukseen taipuvaisessa oiremuodossa. Niin sanotun kakkajakkaran käyttö on suositeltavaa. Pieni koroke jalkapohjien alla ulostaessa laskee lantionpohjaa alaspäin ja rentouttaa suolen mutkaa niin, että ulostemassa pääsee poistumaan helpommin rasittamatta lantionpohjaa. Tämä auttaa usein myös silloin, jos ulostamisen jälkeen jää tunne, että suoli ei tyhjene kunnolla. 

 

Ripuliin taipuvassa oirekuvassa keskitytään erityisesti lantionpohjan ja vatsanseinämän rentouttamiseen. Pidättely, vatsanväänteet/vatsakipu sekä ripulin ja kivun pelko aiheuttavat vatsan ja lantionpohjan lihasten jännitystä, ja lihasjännityksen on oletettu altistavan myös ripulille. 



Ilmavaivoihin voidaan puuttua hengitys- ja rentoutusharjoitusten avulla, liikeharjoitteilla sekä yleisesti liikkumista lisäämällä. On hyvä huomioida, että jatkuva liiallinen ilman muodostus on keskivartalon lihaksille kuormittavaa, mikä saattaa vaikeuttaa lihasten toimintaa. Joskus voi tuntua siltä, että ilmaa on vatsassa niin paljon, että se vaikeuttaa syvään hengittämistä. Tällaisessa tilanteessa on hyvä lisätä rauhallista liikkumista, kuten kävelyä metsässä ja rentouttavia venytyksiä normaaleihin päivittäisiin askareisiin, jotta kaasun kulku suolistossa nopeutuisi. 

 

Lantionpohjan fysioterapian perusperiaatteet ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa ovat muun muassa:


Psyykkisen kuormituksen hallinta: 

Omien ajatusmallien, kivun pelon ja psyykkisen kuormituksen tunnistaminen on usein lantionpohjan fysioterapiassa keskiössä. 

Psyykkisen kuormituksen hallinta voi pitää sisällään hermostoa rauhoittavia fysioterapeuttisia harjoituksia ja mielikuvaharjoittelua. Tavoitteena on stressin ja/tai ahdistuksen vähentäminen tai vatsakivun ja muiden oireiden pelon hallinta. 


Suoliston hoito: 

Liiallisen kaasun muodostumisen, ummetuksen tai ripulin hoito hengitys-, rauhoittumis- ja liikeharjoittein. 


Liikeharjoitukset: 

Rauhallinen aktiivisuus helpottaa sekä suoliston toimintaa että stressin hallintaa. Tällaista on esimerkiksi metsässä käveleminen. Myös rauhalliset venytykset rauhoittavat hermostoa ja oikeilla venytyksillä voidaan lisäksi helpottaa suolen toimintaa. 


Faskiakäsittely: 

Erityisesti vatsan alueella saattaa olla runsaastikin herkistyneitä kohtia ja alueita, jotka eivät liiku optimaalisesti vaikuttaen näin vatsan toimintaan, jännitykseen, kipuun ja suoliston toiminnan aistimiseen. 


Lantionpohjan harjoitukset ja hoito: 

Erityisesti lantionpohjan lihasjännityksen purkaminen ja lihasten jännittymisen tiedostaminen on oleellista lantionpohjan fysioterapiassa. Lantionpohjan rentoutusharjoituksilla rentoutetaan samalla hermostoa, kun palautetaan pallean ja lantionpohjan optimaalinen toiminta. Jo pelkillä lantionpohjan rentoutusharjoituksilla voidaan joskus helpottaa oireita jopa kokonaan, sillä kun lantionpohjan ja hengityksen yhteistoiminta palautuu, hyvin usein myös IBS-oireet helpottavat. 

 

Jos tarvitset apua vatsaoireisiisi, me Medisportissa autamme! Moniammatillinen työyhteisömme tarjoaa sinulle niin lääkärin, ravitsemusterapeutin, lantionpohjan fysioterapeutin kuin psykologinkin palvelut. Älä anna vatsaoireidesi hallita elämääsi – varaa aika ammattilaisillemme ja olet jo yhden askeleen lähempänä vatsasi tasapainoista hyvinvointia! 

 

Kirjoittaja: Fysioterapeutti & lantionpohjan fysioterapeutti Eeva-Maria Halminen 

 

27. maaliskuuta 2025
 Endometrioosin vaikutukset työssä jaksamiseen ja työkykyyn
21. helmikuuta 2025
Kaukajärven lääkärikeskus avoinna: klo 8-14 ja 16-19. (suljettu 14-16) Lielahden lääkärikeskus avoinna: klo 8-12.30 Pirkkalan lääkärikeskus: tavoitat meidät parhaiten soittamalla ensin p. 010 54 35700 Huom. fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella. Suljemme lääkärikeskukset poikkeuksellisesti henkilökunnan koulutusiltapäivän vuoksi. Kaukajärven lääkärikeskus on avoinna ja palvelee koulutuksen jälkeen normaalisti klo 16-19.
18. helmikuuta 2025
Varhaisraskauden ultraäänitutkimukset
4. helmikuuta 2025
Tupakoinnin lopettamisen terveysedut
20. tammikuuta 2025
Medisportin kevään 2025 pienryhmät: 1) Lempeä pilates - notkea ja kivuton selkä (10 kertaa) 299 € - Alkeistason pilates Ma 10.2.-14.4.2025 klo 17.15–18.15 Ilmoittautuminen 2.2.2025 mennessä. 2) Voimaa ja liikkuvuutta pilateksella (10 kertaa) 299 € - Jatkotason pilates Ke 12.2.-16.4.2025 klo 17.15–18.15 Ilmoittautuminen 2.2.2025 mennessä. 3) Rauhaa ja rakkautta - rentoutuskurssi lantionpohjalle (5 kertaa) 149 € Ti 11.2.-11.3.2025 klo 17.15–18.15 Ilmoittautuminen 2.2.2025 mennessä. 4) Rentoutuskurssi stressaantuneelle (5 kertaa) 149 € Ti 18.3.-15.4.2025 klo 17.15–18.15 Ilmoittautuminen 9.3.2025 mennessä. Ohjaaja: lantionpohjan fysioterapeutti ja PhysioPilates-ohjaaja Eeva-Maria Halminen 5) Mielen voimaa kaamokseen! (5 kertaa) 114 € (sis alv 25,5 %) Ti 23.1.-20.2.2025 klo 17–18.30 (90 min) Ilmoittautuminen su 19.1.2025 mennessä. 6) Kevyempi mieli kevääseen! (5 kertaa) 114 € (sis alv 25,5 %) To 6.3.-3.4.2025 klo 17–18.30 (90 min) Ilmoittautuminen su 23.2.2025 mennessä. Ohjaajat: Anna Elomaa Röntgenhoitaja, Pedagogi, Kriisityökokemusta neljä vuotta kunnallisesta kriisiryhmästä, Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti (Siria sertifioitu) Suvi Pynttäri Teologi, pedagogi, Oivaltava® mindfulness ohjaaja, Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti (Siria sertifioitu) Paikka: Medisportin Kaukajärven lääkärikeskuksen kuntosali (Keskisenkatu 5). Ilmoittautumiset kursseille etukäteen. Tarkemmat kurssikohtaiset tiedot ja ilmoittautumisohjeet löydät täältä: medisport.fi/pienryhmat Käyhän tutustumassa ja ilmoittaudu pian omaan pienryhmääsi ja saat varmasti uutta intoa kevääseen! Lämpimästi tervetuloa!
14. joulukuuta 2024
Ajavaraus puhelimitse 010 54 35700 palvelee joulun ja uuden vuoden ajan 23.12.2024-6.1.2025 Kaukajärven lääkärikeskuksen aukioloaikojen mukaan. Aikoja varattavissa myös sähköisen ajanvarauksen kautta.
29. marraskuuta 2024
Maksutavat: kortti, Smartum ja Edenred Hierontaetu, Epassi hyvinvointietu Kampanjatarjous koskee Medisport Lielahden ja Pirkkalan lääkärikeskusta: Lielahti: Possijärvenkatu 3, 33400 Tampere Pirkkala: Suupantie 2. 33960 Pirkkala (2krs.) Ajanvaraus onnistuu: p. 010 54 35700 (ma-pe) Toimipisteissä asioinnin yhteydessä Olet erittäin lämpimästi tervetullut!
8. marraskuuta 2024
Tärkein hedelmällisyyteen vaikuttava tekijä on naisen ikä. Naisilla hedelmällisin ikä on 20–25-vuotiaana. Hedelmällisyys alkaa laskea naisella 30 ikävuoden jälkeen ja lasku muuttuu voimakkaaksi 35 vuoden iästä lähtien. Korkeampi ikä saa aikaan munasolujen laadun heikkenemisen, jolloin keskenmenot ja sikiön kromosomipoikkeavuudet yleistyvät. Korkeampi ikä altistaa myös perussairauksille, stressille ja ympäristötekijöille. Miehien ikääntymisessä hedelmällisyyden vaikutukset eivät ole yhtä voimakaita kuin naisilla. Miehen ikääntyessä siittiöiden tuotanto alkaa vähentymään. Hedelmällisyyteen siittiöiden tuotannon ja laadun heikkeneminen alkaa vaikuttamaan noin 35–40 vuoden iässä. Iän lisäksi monet elämäntapoihin liittyvät tekijät vaikuttavat hedelmällisyyteen. Ylipaino ja tupakointi vaikuttavat hedelmällisyyttä alentavasti. Naisilla ylipainoon voi liittyä esimerkiksi ovulaatio-ongelmia ja keskenmenojen riskiä, miehillä siemennesteen laadun heikkenemistä. Tupakointi lyhentää hedelmällistä aikaa ja varhentaa naisilla vaihdevuosi-ikää keskimäärin kahdella vuodella. Miehillä tupakointi heikentää siemennesteen laatua. Toisaalta myös alipaino voi naisilla aiheuttaa kuukautishäiriöitä ja ovulaatio-ongelmia.
5. marraskuuta 2024
Aikaisempien vuosien blogeissa on käsitelty vulvodyniaa yleisellä tasolla sekä yleistynyttä vulvodyniaa. Nämä blogit löytyvät Medisportin sivuilta osoitteista: https://www.medisport.fi/vulvodyniaan-on-hoitovaihtoehtoja https://www.medisport.fi/vulvodynia
31. lokakuuta 2024
Rintasyövän sairastumisen syy on tuntematon. Rintasyövän riskitekijöinä ovat varhainen kuukautisten alkamisikä, myöhään alkaneet vaihdevuodet, lapsettomuus tai ensimmäinen synnytys yli 30-vuotiaana, ylipaino, ionisoiva säteily, tupakointi ja runsas alkoholin käyttö. Myös pitkäaikaisen hormonikorvaushoidon on todettu olevan rintasyövän riskitekijä. Nuoruudessa annettu rintakehän sädehoito voi altistaa myöhemmin rintasyövän kehittymiselle. Noin 5–10 prosenttia rintasyövistä liittyy perinnölliseen alttiuteen rintasyövälle. Vaikka monessa suvussa on useita rintasyöpään sairastuneita lähisukulaisia, tilanteen selittää rintasyövän yleisyys ja sattuma perinnöllisen alttiuden sijaan. Jos perinnöllistä alttiutta rintasyövälle ei ole, rintasyövän riskiä voi vähentää säännöllisellä kuntoliikunnalla ja usealla täysaikaisella raskaudella. Rintasyövän oireena on suurimmalla osalla potilasta rinnassa tuntuva kivuton kyhmy. Iho tai nännin alue voi olla sisäänpäin vetäytynyt. Toisinaan nännin seudussa voi olla ihottuman kaltaista muutosta. Rintasyövän oireena voi olla myös kipu tai painon tunne rinnassa tai kyhmy kainalossa. Nännistä tuleva erite on harvoin rintasyövän oireena. Rintasyövän diagnostiikka perustuu rinnan muutoksen tunnusteluun, kuvantamistutkimuksiin sekä kuvantamisen yhteydessä otettavaan paksuneulanäytteeseen kasvaimesta. Rintojen peruskuvantamistutkimus on mammografia, jota voidaan tarvittaessa täydentää ultraäänitutkimuksella. Rintasyövän seulontaan tähtääviä mammografiaseulontoja tarjotaan 50–59-vuotiaille naisille 20–26 kuukauden välein. Rintasyöpäseulonnoilla voidaan estää noin 80 prosenttia rintasyövän ilmaantuvuudesta ja syöpään liittyvistä kuolemista. Rintasyöpä hoidetaan pääsääntöisesti leikkaamalla. Leikkaus voidaan tehdä rintaa säätävästi, jos se on mahdollista. Tarvittaessa rinnan poiston jälkeen voidaan tehdä rinnan korjausleikkaus. Liitännäishoitona rintasyövän leikkauksen lisäksi voidaan antaa solunsalpaajahoitoa, hormonaalista hoitoa tai leikkauksen jälkeistä sädehoitoa. Jos rintasyöpä ei ole lähettänyt etäpesäkkeitä, sen ennuste on hyvä. Vaikka rintasyövässä voidaan tavata myöhäisiä syövän uusimisia, 5 vuoden kuluttua rintasyöpään sairastuneista 91 prosenttia on elossa ja 10 vuoden kuluttua rintasyövän hoidosta noin 85 prosenttia potilaista on elossa.
Lisää viestejä
Share by: