Liikunta saa aikaan positiivisia muutoksia aivojen rakenteessa. Liikunta parantaa aivojen toimintaa, kuten kognitiivisia kykyjä ja muistia. Liikunta parantaa myös stressinsietokykyä.
Liikunta kohottaa mielialaa sekä vähentää väsymystä ja uupumusta. Lisäksi sen on todettu vähentävän masennusta ja ahdistusta, ja liikunta onkin tärkeä osa masennuksen hoitoa.
Liikunta hidastaa aivojen vanhentumista ja edistää sekä terveiden että muistisairaiden kognitiivisia toimintoja. Se vähentää Alzheimerin tautiin ja dementiaan liitoksissa olevia aivomuutoksia ja voi hidastaa taudin etenemistä. Liikunta myös pienentää riskiä sairastua dementiaan. Liikunnalla hoidetaan myös aivoverenkiertohäiriöitä.
Liikunta on tärkeää myös lapsuudessa. Esimerkiksi lasten ADHD:n hoidossa liikunnalla on myönteisiä vaikutuksia sekä lapsen kognitioon että käyttäytymiseen, kuten impulsiivisuuteen ja tarkkaamattomuuteen.
Liikunta lisää endorfiinien tuotantoa, mikä lisää hyvänolon tunnetta ja vähentää kipukokemusta. Liikunta parantaa kivunsietokykyä nostamalla kipukynnystä ja vähentämällä kipuaistimuksia. Liikunta onkin tehokas lääke esimerkiksi kroonisen kivun hallinnassa. Liikunta helpottaa muun muassa kroonista alaselkäkipua ja fibromyalgiaa.
Liikunta parantaa keuhkojen sekä sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoa. Liikunta pienentää riskiä sairastua sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin. Toisaalta liikunta pienentää myös riskiä kuolla ennenaikaisesti sydän- ja verenkiertosairauteen henkilöillä, joilla on jo todettu sydän- ja verenkiertoperäisiä sairauksia. Liikunnalla hoidetaankin muun muassa sydämen vajaatoimintaa ja sepelvaltimotautia. Lisäksi liikunta pienentää riskiä korkeaan verenpaineeseen.
Liikunnalla ylläpidetään myös keuhkojen terveyttä. Liikunta on oleellinen osa esimerkiksi keuhkoahtaumataudin hoitoa. Liikunta edistää myös astman hoitoa.
Liikunnalla on todettu olevan monia unenlaatua parantavia vaikutuksia. Liikunta muun muassa lyhentää nukahtamiseen kuluvaa aikaa ja lisää syvän unen määrää. Liikunta myös vähentää päivänaikaista uneliaisuutta unettomuudesta kärsivillä henkilöillä.
Tutkimuksissa on todettu, että liikkumattomuus on merkittävä riskitekijä yli 30 kroonisen sairauden kehittymiselle, kuten 2-tyypin diabeteksen, Alzheimerin taudin, sepelvaltimotaudin ja syövän. Liikunnalla ennaltaehkäistään ja hoidetaan kroonisia tauteja.
Liikunta vaikuttaa aineenvaihduntaan, kuten rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan. Se muun muassa parantaa veren glukoositasapainoa ja laskee korkeita LDL-kolesterolitasoja, joilla on vaikutusta muun muassa 2-tyypin diabeteksen ja sepelvaltimotaudin kehittymiselle. Liikunta vähentää myös kehon matala-asteista tulehdusta.
Liikunta vahvistaa luita ja pitää nivelet terveinä. Liikunnan avulla luut ja nivelet säilyvät vahvoina. Liikunta myös suojelee luukadosta jo kärsiviä eli osteoporoosia sairastavia luunmurtumilta. Liikunta ennaltaehkäisee ja hoitaa nivelrikkoa ja sen tulisikin olla ensisijainen hoitomuoto nivelrikon hoidossa.
Liikunnalla pidetään huolta lihasmassasta, sillä liikunta ylläpitää ja lisää lihasvoimaa. Liikunnalla myös hoidetaan muun muassa sarkopeniaa ja ikääntyneiden hauraus-raihnausoireyhtymää, joissa molemmissa lihasvoima on jo merkittävästi heikentynyt.
Liikunta edistää lantionpohjan terveyttä, kuten virtsan pidätyskykyä ja seksuaalitoimintoja. Liikunta vahvistaa lantionpohjan lihaksia ja lisää alueen verenkiertoa, millä on myönteinen vaikutus muun muassa seksuaaliseen hyvinvointiin. Liikunta lisää seksuaalista halua, parantaa seksuaalitoimintaa ja vähentää muun muassa erektiohäiriöitä.
Liikunta on oleellista myös vaihdevuosien aikana. Liikunta näyttää olevan yhteydessä vaihdevuosioireiden lievittymisen lisäksi parempaan virtsakontinenssiin sekä seksuaaliseen toimintaan ja haluun myös vaihdevuosien aikana.
Liikunta vähentää sisäelinrasvaa ja parantaa kehonkoostumusta muun muassa lisäten ja ylläpitäen lihasmassan määrää. Liikunta lisää myös kehon energiankulutusta, mikä helpottaa painonhallintaa.
Liikunnan on huomattu muuttavan geenien toimintaa: esimerkiksi painon lisääntymisestä vastaavien geenien aktiivisuus laskee jopa puoleen säännöllisen liikunnan vaikutuksesta.
Liikunta lisää elinvuosia. Sanotaan, että jokainen tunti liikuntaa lisää elinaikaa kolmella tunnilla. Ihan näin matemaattista elämä ei ole, mutta lukuisissa tutkimuksissa on toistuvasti todettu, että liikunnallisesti aktiiviset elävät jopa vuosia pidempään kuin liikunnallisesti passiiviset.
Liikunta parantaa elämänlaatua. Liikunnalla on merkittävä vaikutus erityisesti ikääntyneiden koettuun elämänlaatuun. Liikunta myös parantaa tasapainoa ja pienentää riskiä kaatumisille ja luunmurtumille. Se auttaa säilyttämään toimintakyvyn ja mahdollisuuden itsenäiseen elämään mahdollisimman pitkään.
Liikunta soveltuu kaikenikäisille ja tehoaa myös ihmisillä, joiden toimintakyky on jo heikentynyt sekä monisairailla ja ympärivuorokautisessa hoidossa olevilla. Tärkeintä on, että liikkuminen on säännöllistä ja jatkuvaa.
Vähäinenkin liikuntamäärä on aina parempi kuin täysi liikkumattomuus! Suurimmat hyödyt liikunnasta saavat henkilöt, jotka ovat liikkuneet aiemmin vähiten.
Sinulla on vain yksi keho elämäsi aikana. Kohtele sitä sen mukaisesti. Välitä kehosi hyvinvoinnista, toiminnasta ja terveydestä. KOSKAAN ei ole liian myöhäistä aloittaa liikuntaa!
Medisportin fysioterapeutit auttavat sinut liikunnallisen elämäntavan pariin yksin tai ryhmässä! Fysioterapeuteillemme voit varata yksittäisen vastaanottoajan tai hyödyntää fysioterapiavalmennuspakettejamme, joissa fysioterapeuttimme toimivat ammattitaitoisina ohjaajinasi turvalliseen ja tehokkaaseen liikunnan harjoittamiseen olit sitten vasta-alkaja tai liikuntakonkari.
Olethan jo tietoinen Medisportin pienryhmätarjonnasta? Medisportissa on tarjolla myös erilaisia liikunnallisia pienryhmiä, joissa liikut pienryhmässä fysioterapeutin ohjauksessa. Tutustu pienryhmätarjontaamme tarkemmin täältä.
Kirjoittaja:
Fysioterapeutti, lantionpohjan fysioterapeutti Eeva-Maria Halminen
ma-to 8-19
pe 8-16
Fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella.
ma-ke 8-16
to-pe 8-14
Fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella.