Tiistai 25.10.2022 oli matkapäivä ja se alkoi Finnairin bussivuorolla Helsinkiin. Helsingistä päästiin vihdoin etenemään lentämällä Amsterdamiin. Kongressihotelli sijaitsi noin 6-7 kilometriä keskustasta, lähellä Johan Cruijff Arena jalkapallostadionia, mihin 18 kerroksen hotellihuoneen ikkunasta oli loistava näkymä. Stadion on jalkapallojoukkue Ajaxin kotistadion.
Keskiviikoksi oli järjestetty Collision Sport Groupin palaveri, missä olin mukana yhdessä Mark Aubryn kanssa Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n edustajana.
Mukana kokouksessa oli NHL, NFL, AFL, CFL, World rugby ja FIFA sekä UEFA. Päivä oli antoisa, vaihdettiin eri lajien ja liigojen ajatuksia urheilijoiden turvallisuuden ja terveyden parantamiseksi.
Torstaina ja perjantaina oli vuorossa kuudes kansainvälinen tutkijoiden aivotärähdys symposiumi.
Tämä kongressi oli jatkumoa Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n vuonna 2001 käynnistämän symposiumin ketjulle. Tavoitteena on kehittää edelleen urheilussa tapahtuneiden aivotärähdysten diagnostiikkaa, hoitoa ja kuntoutusta sekä ennaltaehkäisyä. Myös Medisportin keikkalääkäri, liikuntalääketieteen erikoislääkärin Timo Hännisen tutkimus oli esillä konferenssissa. Hännisen tutkimus käsitteli SCAT5- työkalulla tehtyjen lähtötasotestien reabiliteettia eli, miten luotettavasti ja toistettavasti käytetty mittari kuvaa haluttua ilmiötä.
Lauantaina jatkettiin Expert groupin kanssa kansainvälisten konsensuslauselmien rakentamista.
Tämä oli uusi kokemus ja haaste itselle. Aina ei ole helppoa löytää konsensusta noin 30 kokousosallistujan kanssa. Uskon, että työn tulokset vaikuttavat positiivisesti urheilun terveellisyyteen. Sunnuntaina kokoontui vielä monikansallinen SCAT6 työryhmä, joka rakensi uudistunutta lomaketta edellispäivän konsensuksen pohjalta.
SCAT6 on työkalu terveydenhuoltohenkilöstölle aivotärähdysdiagnoosin tekemisen tueksi.
Lisäksi lauantaina oli IIHF:n lääketieteellisen komitean kokous, jossa ehdin aina välillä tauoilla pikaisesti poikkeamaan ja
pitämään oman esitykseni muun muassa jääkiekon vammojen kehityksestä viimeisen kahdeksan vuoden ajalta.
Komitea oli kokonaisuudessaan paikalla myös koko aivotärähdys symposiumin ajan ja avauspäivänä IIHF:n presidentti Luc Tardif piti myös oman puheenvuoronsa symposiumin edustajille, joita oli yli 600 henkilöä (tutkijaa) paikalla
Viikko oli siis varsin monipuolinen ja kiireinen, mutta sai taas ammennettua uusia ajatuksia ja energiaa työhön antoisaan.
Medisportin yrittäjä, ylilääkäri
Markku Tuominen
Markku Tuominen on toiminut pitkään Suomen ja Kansainvälisen jääkiekkoliiton lääketieteellisissä vastuutehtävissä ja väittellyt 2017 Tampereen yliopistossa tohtoriksi. Väitöskirjan aiheena Loukkaantumiset jääkiekon MM-kisoissa ja olympiakisoissa.