Blog Layout

Medisportin adventtikalenteri 2022

26. marraskuuta 2022

Medisportin joulukalenteri on taas täällä, tänä vuonna hieman erilaisena, nimittäin adventtikalenterin muodossa! Onko sullakin "aina kiire, kiire jonnekkin?" etenkin näin marras-joulukuulla, jos vastasit, että "on, on, on", niin ei hätää, lähestyvän joulukuun kulmilla se on hyvinkin yleinen ilmiö. Adventtikalenterimme toimikoon muistutuksena ja antakoon vinkkiä joulun ajan rentoutumiseen, palautumisesta huolehtimiseen, kiireettömyyteen sekä syvemmällä tasolla joulurauhan löytämiseen. Seurailehan somessa! Kaikkea hyvää jouluusi! 


Joulumaahan matkamies jo moni tietä kysyy;

Sinne saattaa löytää vaikka paikallansa pysyy.

Katson taivaan tähtiä ja niiden helminauhaa,

Itsestäni etsittävä on mun joulurauhaa.
-Juha Vainio-


Toivotamme kaikille oikein hyvää, lämmintä ja levollista joulua ja joulunaikaa! 🎄✨️


Toimipisteemme ovat suljettu 24.12.-26.12., mutta Kaukajärven ja Pispalan toimipisteet ovat avoinna taas ti 27.12.:


Kaukajärven lääkärikeskus
Ti 27.12. - To 29.12. 8-18
Pe 30.12. 8-16


Pispalan lääkäriasema
Ti 27.12. - To 29.12. 8-16
Pe 30.12. 8-15


Pirkkalan lääkäriasema
Ti 27.12. - Pe 30.12. suljettu


Kaikkea hyvää jouluusi! ❤


Toivoo, Medisportin väki



Luukku 4.

Ravitsemusterapeuttimme Annen ja kuntoutusohjaamme Idan ajatuksia pysähtymisestä jouluviikolla:


1️⃣ Tulis joulu, niin sais yölläkin syödä! 😏 Siinä vanha sanonta, joka taitaa näinä aikoina olla monen mielessä. Ruoanlaitto ja leipominen ovat tärkeitä joulun ajan perinteitä ja suorastaan terapeuttisia, ainakin niille, jotka moisista touhuista pitävät. Anne rentoutuu joulun alla niinä hetkinä, kun saa tuijotella lumista, jouluista maisemaa tai takkatulta kahvia nautiskellen. Ja kyllä vaikka riisipuuron hidas hauduttaminenkin voi olla rauhoittavaa. Ja on täysin ok hankkia jouluruoat valmiina, jos kokkaaminen ei ole lempilaji!


2️⃣ Kuinka hyvä olet pyytämään apua? Suomessa on vahva pärjäämisen ja reippauden kulttuuri. Tämä tulee usein vastaanotolla näkyväksi siinä, että asioiden kanssa on jo todellakin sinnitelty pidempään. Individualistinen aika on painottanut ihmisen erillisyyttä ja erityisyyttä yhteisön merkityksen sijaan ja ihmisten jaksaminen on heikentynyt. 


Sanotaan, että karsiminen on tärkeimpiä hyvinvointitaitoja ja askel palautumisen tiellä niin, että aikaa jää myös joutilaisuuteen ja asioiden ihmettelyyn yksin ja yhdessä. ✅️ Kanssakäyminen läheisten kanssa lievittää stressiä ja lisää voimavaroja, mikä edistää palautumista. Jouluun liitetyt mielikuvat yhteisöllisyydestä voivat kuitenkin syventää yksinäisyyden tunteita heillä, jotka viettävät joulua haluamattaan yksin. Jo pienikin teko, ystävällinen ele ja välittämisen osoitus voi olla toiselle iso asia, mutta rauhoittaa myös omaa mieltä: kuulumisten kysyminen naapurilta tai puhelu sukulaiselle, johon yhteydenpito on syksyllä jäänyt. 💬


Idan viesti on, että älä aja itseäsi pärjäämiseen. Elämässä on kausittaisuutta, mutta huippu-urheilijakin tarvitsee lepopäiviä. Jos tuntuu, että palautumisessa on jotain häikkää, älä jää yksin. Medisportissa osaavat ammattilaisemme auttavat sinua tarvittaessa kaikenlaisissa palautumiseen liittyvissä pulmissa. 🤍


Ida palautuu mm. retkeillen ja nykyisin myös palapelin äärellä, otsalamppu tiukasti päässä, odotellen, josko petteri vois valon tuoda pimeään, jotta erottaisi mustan ja sinisen.


Maukasta joulun aikaa ja 4. adventtia kaikille, koetaan joulu kaikin aistein!



Luukku 3.

Fysioterapeuttimme ja naprapaattimme liikuntavinkit joulunajan palautumiseen:


1️⃣ Fysioterapeuttimme Eeva-Maria pysähtyy aika ajoin rauhoittumaan joogamatolle: Jooga ja rauhallinen kehonhuolto ovat hyviä liikuntavaihtoehtoja, jos loppuvuoden työkiireet ja/tai joulustressi painavat päälle. Niiden avulla voit harjoittaa tietoista ja hyväksyvää läsnäoloa, millä on myönteinen vaikutus mm. stressinsietokykyyn, tunnesäätelyyn, oppimiseen ja muistamiseen. Jopa immuunijärjestelmän toiminta voi tehostua!


Kun samalla syvennät hengitystä, vireystilasi laskee ja sammutat kehon stressitilaa. Syvähengitys toimii autonomisen hermoston säätelijänä: se aktivoi tärkeintä rentoutumisesta vastaavaa hermoa, vagushermoa. Myös rauhallinen liike ja venytys aktivoivat kyseisen hermon toimintaa, rentouttaa kehoa ja mieltä sekä laskee verenpainetta. Jooga ja kehonhuolto soveltuvat kaikille! 


2️⃣ Naprapaattimme Jarkko nollaa kokeilemalla uutta: Aina aika ajoin kannattaa kokeilla jotain uutta lajia, tai ihan vaikka lähteä ulkoilemaan vähän kauemmas tai eri suuntaan kotiovelta. Itse kokeilin tällä viikolla kiipeilyä. Stressi unohtuu tehokkaasti, kun joutuu keskittymään 100% siihen, mitä tekee ja kroppakin saa mukavasti liikuntaa. @tre_kiipeilykeskus Suositus👍


3️⃣ Fysioterapeuttimme Juha (tai hopitihopsis hupitihupsis koko vuoden ahkerasti Medisportissa reenannu joulukalenterijoulupukkimme 🎅) rentoutuu salilla: Voimaharjoittelu ja esim. kuntosaliharjoittelu, voivat myös auttaa rentoutumisessa! Kuntosaliharjoittelu on tavallaan jännitys -> rentoutus -harjoitus, jossa harjoitettavat lihasryhmät työskentelevät ja lepäävät vuorotellen. Joillekin treenaaminen on myös oiva stressinpurkukeino, kannattaa kokeilla! 🏋🏼‍♂️ Liikkeen nimi: Kuusen kotiin tuoda saamme.


4️⃣ Fysioterapeuttimme Elise virkistyy lenkkeilemällä: Ei saanut koiraa kuviin lumen sekaan, mutta talvista maisemaa lenkkipoluilla riittää. 🌲 Rauhallinen kävely on hyvää aikaa itselle, kohentaa mielialaa, lievittää stressiä sekä elvyttää kuormituksesta. Juttutuokio kävelyn lomassa ystävän, kumppanin tai perheenjäsenen kanssa piristää myös mieltä.


Elvyttävää ja valkeaa 3. adventtia! ❄️



Luukku 2.

Terveiset psykologi ja lyhytterapia porukaltamme Elinalta, Katjalta ja Suvilta. Vinkkejä tällä kertaa lyhytterapian näkökulmasta mielen rauhoittamiseen joulukiireiden keskellä:


❄️ 1. Vaihe ❄️

Vaihtoehto 1.

Keitä itsellesi kuppi kahvia/teetä/glögiä/marjamehua (tärkeä kohta). Sulje kaikki elektroniikka (ihan jokainen) ja istahda tuolille ikkunan ääreen ja katsele ulos.


Vaihtoehto 2.

Jos olet oikein rohkea ja voit varata hitusemman enemmän aikaa, siirry mukin kanssa ihan ulos asti istumaan, talon etu- tai takapihalle/parvekkeelle, jospa näkyisi ihan häivähdys luontoa jollakin suunnalla.


Vaihtoehto 3.

Jos sinulla onkin tämän kerran vallan ruhtinaallisesti aikaa, pakkaa kuuma juotava termariin ja hilpaise lähimetsään. Istahda.


❄️ 2. vaihe ❄️

Tuijottele hetki puuta/metsää/luontoa. On ihana, että silloin, kun joulunajan vilkkaus meinaa viedä liikaa tilaa aivoista, hyvin lähellä, ehkä takapihalla on paikka, jossa tunnelma on pysähtynyt. Sinne saa ja voi kadota ainakin viideksi minuutiksi. On tutkittu, että jo 5 minuuttia metsässä oleilu kohentaa mielialaa ja 20 minuutissa stressitaso laskee.


❄️ 3. vaihe ❄️

Voimavara- ja ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa ollaan aina kiinnostuneita niistä monista voimavaroista ja hienoista piirteistä, joita meistä jokaisesta löytyy. Sanohan itsellesi jotain kaunista ja kannustavaa kuten: ”hyvä minä!”, ”olet kyllä ihana”, ”aikamoisen huipputyyppi olet!”


Silitä itseäsi olkapäälle ja lähde toivottavasti pienen hymyn kanssa sekä hieman rauhallisemmasta ja levollisemmasta tunteesta kohti seuraavia askareita.


Viimeisissä kuvissa Medisportin lyhytterapeuttiharjoittelijamme Suvin ja työpsykologimme Elinan palautumiskeinoja:

1️⃣ Lyhyterapeuttiharjoittelijamme Suvi rauhoittuu talvisessa hämärässä notskin äärellä.

2️⃣ Psykologimme Elinan palautumista edistää, jos pystyy välillä siirtämään ajatuksensa täysin muualle. Liikunta tai kaikenlaiset taideharrastukset ovat tässä oiva apu. Elinan oma suosikki on taivaanrannan maalailu.


Rentoa joulumieltä ja voimaannuttavaa 2. adventtia toivottaen! 🌟



1. luukku

Hoitsujen ja lääkäreiden ohjeet jouluun valmistautumiseen ja joulurentouden löytämiseen:


Ammatillisesta näkökulmasta hoitajat ja lääkärit yleensä lähtee helpottamaan palautumista: kartoittamalla riittävän palautumisen määrä. Sopiva kuormitus on elimistölle suotuisaa, mutta jokaisen on löydettävä kuormituksen ja palautumisen välinen tasapaino. Unen aikana elimistömme lataa patterit parhaiten ja, kun patterit on hyvin ladattu, elimistö ja mieli kestää paremmin päivän rasituksen. Uni ja palautuminen ovat edellytyksiä sille, että jaksaa pitää yllä terveellisiä elämäntapoja. Myös päivän aikana on mahdollista ja tärkeää ladata pattereita hyväksi havaitsemillaan keinoilla. Hyvä lähtökohta on, että tekee joka päivä jotain mukavaa, jotain mistä tulee hyvä fiilis, vaikka se olisi sitten ihan pienikin asia. 🙏


Jokaisella meillä on käytössä omia konstejamme palautumisen toteuttamiseen päivän aikana. Yksi ottaa tupluurit sohvalla (urbaani sanakirjasta tarkastettua: tupluurit = pienet nokoset/päiväunet, ei ollut sairaanhoitaja Mervin oma murresana), toinen pulahtaa avantoon, kirkasvalohoidostakin saadaan apua ja tietenkin lenkkeily raikkaassa ulkoilmassa on vanha hyväksi havaittu konsti. Oma aika ystävien kanssa on myös äärimmäisen antoisaa ja saa hyvää palautumista aikaan. 💯


Palautumisen kartoittamiseen voidaan käyttää myös erilaisia mittareita esim. FirstBeat hyvinvointianalyysi antaa hyvin luotettavan kuvan mm. kehossa tapahtuvasta fyysisestä ja psyykkisestä kuormittumisesta ja palautumisesta. Huomaathan, että jos Firstbeat kiinnostaa, niin se löytyy Medisportin Black friday tarjouksessa vielä ti 29.11. asti -20% 119,20€ (ovh. 149€): www.urheilutuki.fi/palvelut


Kuvissa Medisportilaisten hoitsujen ja lääkärien rentoutumistapoja:

1️⃣,2️⃣ Sairaanhoitajamme Mervi ottaa "omaa aikaa" sohvalla (kyllä, kuvassa on myös koira) sekä houkutteleva pulahduskuva, "kyllä latauduin"!

3️⃣ Työterveyshoitajamme Tanjalla kätevä kirkasvalolamppu työpisteellä "ei väsytä yhtään!"

4️⃣ Uusi työterveyshoitajamme Emilia rentoutuu pelaamalla padelia

5️⃣ Lääkärimme Merja ammentaa energiaa hoitokoirien kanssa lenkkeilystä

6️⃣ Hoitajamme Ritva nauttii winter wonderlandista

7️⃣ Yrittäjä, sairanhoitajamme Liisa chillaa ottamalla tupluurit ja lukee

8️⃣,9️⃣ Hoitajamme Maarit palautuu mm. ateljessaan, lukemalla ja takkatulen loimussa


Millä keinoilla sinä palaudut? 


Tunnelmallista 1. adventtia! 🕯

18. helmikuuta 2025
Varhaisraskauden ultraäänitutkimukset
4. helmikuuta 2025
Tupakoinnin lopettamisen terveysedut
24. tammikuuta 2025
Kaukajärven lääkärikeskus avoinna: klo 8-14 ja 16-19. (suljettu 14-16) Lielahden lääkärikeskus avoinna: klo 8-12.30 Pirkkalan lääkärikeskus avoinna: klo 8-12.30 Huom. fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella. Suljemme lääkärikeskukset poikkeuksellisesti henkilökunnan koulutusiltapäivän vuoksi. Kaukajärven lääkärikeskus on avoinna ja palvelee koulutuksen jälkeen normaalisti klo 16-19.
20. tammikuuta 2025
Medisportin kevään 2025 pienryhmät: 1) Lempeä pilates - notkea ja kivuton selkä (10 kertaa) 299 € - Alkeistason pilates Ma 10.2.-14.4.2025 klo 17.15–18.15 Ilmoittautuminen 2.2.2025 mennessä. 2) Voimaa ja liikkuvuutta pilateksella (10 kertaa) 299 € - Jatkotason pilates Ke 12.2.-16.4.2025 klo 17.15–18.15 Ilmoittautuminen 2.2.2025 mennessä. 3) Rauhaa ja rakkautta - rentoutuskurssi lantionpohjalle (5 kertaa) 149 € Ti 11.2.-11.3.2025 klo 17.15–18.15 Ilmoittautuminen 2.2.2025 mennessä. 4) Rentoutuskurssi stressaantuneelle (5 kertaa) 149 € Ti 18.3.-15.4.2025 klo 17.15–18.15 Ilmoittautuminen 9.3.2025 mennessä. Ohjaaja: lantionpohjan fysioterapeutti ja PhysioPilates-ohjaaja Eeva-Maria Halminen 5) Mielen voimaa kaamokseen! (5 kertaa) 114 € (sis alv 25,5 %) Ti 23.1.-20.2.2025 klo 17–18.30 (90 min) Ilmoittautuminen su 19.1.2025 mennessä. 6) Kevyempi mieli kevääseen! (5 kertaa) 114 € (sis alv 25,5 %) To 6.3.-3.4.2025 klo 17–18.30 (90 min) Ilmoittautuminen su 23.2.2025 mennessä. Ohjaajat: Anna Elomaa Röntgenhoitaja, Pedagogi, Kriisityökokemusta neljä vuotta kunnallisesta kriisiryhmästä, Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti (Siria sertifioitu) Suvi Pynttäri Teologi, pedagogi, Oivaltava® mindfulness ohjaaja, Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti (Siria sertifioitu) Paikka: Medisportin Kaukajärven lääkärikeskuksen kuntosali (Keskisenkatu 5). Ilmoittautumiset kursseille etukäteen. Tarkemmat kurssikohtaiset tiedot ja ilmoittautumisohjeet löydät täältä: medisport.fi/pienryhmat Käyhän tutustumassa ja ilmoittaudu pian omaan pienryhmääsi ja saat varmasti uutta intoa kevääseen! Lämpimästi tervetuloa!
14. joulukuuta 2024
Ajavaraus puhelimitse 010 54 35700 palvelee joulun ja uuden vuoden ajan 23.12.2024-6.1.2025 Kaukajärven lääkärikeskuksen aukioloaikojen mukaan. Aikoja varattavissa myös sähköisen ajanvarauksen kautta.
29. marraskuuta 2024
Maksutavat: kortti, Smartum ja Edenred Hierontaetu, Epassi hyvinvointietu Kampanjatarjous koskee Medisport Lielahden ja Pirkkalan lääkärikeskusta: Lielahti: Possijärvenkatu 3, 33400 Tampere Pirkkala: Suupantie 2. 33960 Pirkkala (2krs.) Ajanvaraus onnistuu: p. 010 54 35700 (ma-pe) Toimipisteissä asioinnin yhteydessä Olet erittäin lämpimästi tervetullut!
8. marraskuuta 2024
Tärkein hedelmällisyyteen vaikuttava tekijä on naisen ikä. Naisilla hedelmällisin ikä on 20–25-vuotiaana. Hedelmällisyys alkaa laskea naisella 30 ikävuoden jälkeen ja lasku muuttuu voimakkaaksi 35 vuoden iästä lähtien. Korkeampi ikä saa aikaan munasolujen laadun heikkenemisen, jolloin keskenmenot ja sikiön kromosomipoikkeavuudet yleistyvät. Korkeampi ikä altistaa myös perussairauksille, stressille ja ympäristötekijöille. Miehien ikääntymisessä hedelmällisyyden vaikutukset eivät ole yhtä voimakaita kuin naisilla. Miehen ikääntyessä siittiöiden tuotanto alkaa vähentymään. Hedelmällisyyteen siittiöiden tuotannon ja laadun heikkeneminen alkaa vaikuttamaan noin 35–40 vuoden iässä. Iän lisäksi monet elämäntapoihin liittyvät tekijät vaikuttavat hedelmällisyyteen. Ylipaino ja tupakointi vaikuttavat hedelmällisyyttä alentavasti. Naisilla ylipainoon voi liittyä esimerkiksi ovulaatio-ongelmia ja keskenmenojen riskiä, miehillä siemennesteen laadun heikkenemistä. Tupakointi lyhentää hedelmällistä aikaa ja varhentaa naisilla vaihdevuosi-ikää keskimäärin kahdella vuodella. Miehillä tupakointi heikentää siemennesteen laatua. Toisaalta myös alipaino voi naisilla aiheuttaa kuukautishäiriöitä ja ovulaatio-ongelmia.
5. marraskuuta 2024
Aikaisempien vuosien blogeissa on käsitelty vulvodyniaa yleisellä tasolla sekä yleistynyttä vulvodyniaa. Nämä blogit löytyvät Medisportin sivuilta osoitteista: https://www.medisport.fi/vulvodyniaan-on-hoitovaihtoehtoja https://www.medisport.fi/vulvodynia
31. lokakuuta 2024
Rintasyövän sairastumisen syy on tuntematon. Rintasyövän riskitekijöinä ovat varhainen kuukautisten alkamisikä, myöhään alkaneet vaihdevuodet, lapsettomuus tai ensimmäinen synnytys yli 30-vuotiaana, ylipaino, ionisoiva säteily, tupakointi ja runsas alkoholin käyttö. Myös pitkäaikaisen hormonikorvaushoidon on todettu olevan rintasyövän riskitekijä. Nuoruudessa annettu rintakehän sädehoito voi altistaa myöhemmin rintasyövän kehittymiselle. Noin 5–10 prosenttia rintasyövistä liittyy perinnölliseen alttiuteen rintasyövälle. Vaikka monessa suvussa on useita rintasyöpään sairastuneita lähisukulaisia, tilanteen selittää rintasyövän yleisyys ja sattuma perinnöllisen alttiuden sijaan. Jos perinnöllistä alttiutta rintasyövälle ei ole, rintasyövän riskiä voi vähentää säännöllisellä kuntoliikunnalla ja usealla täysaikaisella raskaudella. Rintasyövän oireena on suurimmalla osalla potilasta rinnassa tuntuva kivuton kyhmy. Iho tai nännin alue voi olla sisäänpäin vetäytynyt. Toisinaan nännin seudussa voi olla ihottuman kaltaista muutosta. Rintasyövän oireena voi olla myös kipu tai painon tunne rinnassa tai kyhmy kainalossa. Nännistä tuleva erite on harvoin rintasyövän oireena. Rintasyövän diagnostiikka perustuu rinnan muutoksen tunnusteluun, kuvantamistutkimuksiin sekä kuvantamisen yhteydessä otettavaan paksuneulanäytteeseen kasvaimesta. Rintojen peruskuvantamistutkimus on mammografia, jota voidaan tarvittaessa täydentää ultraäänitutkimuksella. Rintasyövän seulontaan tähtääviä mammografiaseulontoja tarjotaan 50–59-vuotiaille naisille 20–26 kuukauden välein. Rintasyöpäseulonnoilla voidaan estää noin 80 prosenttia rintasyövän ilmaantuvuudesta ja syöpään liittyvistä kuolemista. Rintasyöpä hoidetaan pääsääntöisesti leikkaamalla. Leikkaus voidaan tehdä rintaa säätävästi, jos se on mahdollista. Tarvittaessa rinnan poiston jälkeen voidaan tehdä rinnan korjausleikkaus. Liitännäishoitona rintasyövän leikkauksen lisäksi voidaan antaa solunsalpaajahoitoa, hormonaalista hoitoa tai leikkauksen jälkeistä sädehoitoa. Jos rintasyöpä ei ole lähettänyt etäpesäkkeitä, sen ennuste on hyvä. Vaikka rintasyövässä voidaan tavata myöhäisiä syövän uusimisia, 5 vuoden kuluttua rintasyöpään sairastuneista 91 prosenttia on elossa ja 10 vuoden kuluttua rintasyövän hoidosta noin 85 prosenttia potilaista on elossa.
26. lokakuuta 2024
Usein painon hallinnassa tai laihduttamisessa ei malteta riittävän hyvin pysähtyä niihin seikkoihin, jotka omalla kohdalla painoa nostavat tai laskevat. Hankaluutta lisää se, että painoon vaikuttavat tekijät vielä yleensä muuttuvat iän myötä. Laihduttaminen on todellakin taitolaji ja parhaisiin tuloksiin päästään perinpohjaisen itsetutkiskelun kautta! On hyvä tietää, että tutkimustenkaan mukaan laihduttaminen ei aina lihota. Pysyviä tuloksia saa parhaiten aikaan silloin, kun laihduttaa ajan kanssa mahdollisimman hitaasti. Laihtuminen vähitellen ikään kuin bonuksena järkevien omaan elämään sopivien muutosten myötä on varmasti myös miellyttävämpää kuin tiukkojen kuurien toteuttaminen. Suuri vaara lihomiselle jopa yli sen painon, mikä oli laihtumiseen ryhdyttäessä, on varsinkin silloin, kun laihdutetaan hyvin nopeasti vähäenergiaisilla ja yksipuolisilla ruokavalioilla, jolloin elimistön rakennusaineista saattaa tulla puutetta. Lihasmassan menetys on yksi nopean laihduttamisen ikävä haitta, samalla kehonkoostumus muuttuu epäedulliseen suuntaan. Esimerkiksi nykyisillä markkinoilla olevilla laihdutuslääkkeillä saavutetaan useimmiten nopeammin tuloksia kuin perinteisillä painoon vaikuttavilla keinoilla, mutta lopputulos kehonkoostumuksen ja ravitsemustilan suhteen mietityttää allekirjoittanutta. Olisikin ehdottoman tärkeää, että laihdutuslääkettä käyttävä saisi aina ravitsemusterapeutin ohjausta syömisongelmiensa kanssa.
Lisää viestejä
Share by: