Blog Layout

Ikääntyneiden liikunta, osa 1/4 LIHASVOIMA

3. elokuuta 2022

Merkittävä osa ikääntyneiden toimintakyvyn ongelmista liittyy tavalla tai toisella fyysisen aktiivisuuden ja liikunnan vähäisyyteen. Omalla toiminnalla ja aktiivisuudella ikääntynyt henkilö pystyy vaikuttamaan oleellisesti omaan toimintakykyynsä ja arjessa jaksamiseensa. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa liikuntaa! Tässä neliosaisessa blogisarjassa tarkastellaan ikääntymisen aiheuttamia haasteita fyysisen kunnon osatekijöihin eli voimaan, kestävyyskuntoon, liikkuvuuteen ja tasapainoon. Näiden osatekijöiden riittävä taso on perusedellytys sujuvalle liikkumiselle.

 

LIHASVOIMA

Lihasvoima alkaa heikentyä yli 50-vuotiailla noin yhden prosentin vuodessa ja yli 65-vuotiailla noin 1,5–2 prosenttia vuodessa. Naisilla lihasvoima heikkenee vaihdevuosiin liittyvien hormonaalisten muutosten takia nopeammin kuin miehillä. Voiman heikkeneminen ei johdu kuitenkaan pelkästään ikääntymisen tuomista muutoksista lihaskudoksessa, vaan syynä voivat olla myös krooniset sairaudet ja niiden lääkitys, hermoston ja hormonitoiminnan muutokset, heikko ravitsemus ja erityisesti heikko proteiinien saanti tai yksinkertaisesti lihasten käyttämättömyys.

Lihasten supistusominaisuudet heikentyvät ihmisen ikääntyessä. Maksimaalinen voimantuotto, voimantuottonopeus, kyky ylläpitää supistusta ja supistuksen jälkeinen rentoutumisnopeus heikkenevät. Muutoksia lihasvoimassa tapahtuu etenkin alaraajoissa. Erityisesti maksimivoiman tuotto heikkenee, jolloin jo esimerkiksi sohvalta ylösnouseminen saattaa koetella voimia.

Koska lihaksen teho ja voimantuotto heikkenevät, muuttuu liikkuminen raskaammaksi, jolloin normaalit päivittäiset toiminnot saattavat koetella jopa maksimaalista voimantuottoa. Esimerkiksi tuolilta nouseminen saattaa lähennellä peräti 80 prosenttia maksimaalisesta isometrisestä voimantuotosta. Lihakset kompensoivat heikentynyttä lihasvoimaa esimerkiksi tuolilta noustessa lihassupistuksen hidastumisella, sillä lihasvoimaa pystytään tuottamaan enemmän, kun lihassupistus tapahtuu hitaammin. Voimantuottonopeus ei kuitenkaan tällöin ole teholtaan optimaalinen eivätkä lihakset pysty reagoimaan hitailla supistuksilla yllättävissä tilanteissa, kuten kaatuessa.


Alaraajojen voimantuottotehon heikentyminen hidastaa kävelynopeutta, heikentää asennonsäätelykykyä ja altistaa kaatumisille. On syytä muistaa, että riittävä lihasvoiman reservikapasiteetti mahdollistaa toimintakyvyn säilymisen, vaikka henkilö joutuisikin hetkellisesti vuodelepoon, mutta jos lihasvoima on jo valmiiksi lähellä liikkumiskyvyn minimiarvoa, on riski toimintakyvyn laskulle suuri. Heikko lihasvoima ennustaa myös kuolleisuutta.



Liikunnalla on tärkeä osa lihasvoiman säilyttämisessä. Fyysisesti aktiivisilla ikääntyneillä on lihasvoimaa enemmän kuin fyysisesti passiivisilla. Lihasvoimaharjoittelulla voidaan vaikuttaa iästä riippumatta henkilön maksimaaliseen lihasvoimaan, lihaskestävyyteen ja -massaan, lihassolujen kokoon ja esimerkiksi proteiinisynteesiin. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa! Lihaskestävyys vaikuttaa siihen, miten hyvin jaksaa esimerkiksi nousta portaat ja maksimaalinen lihasvoima vaikuttaa esimerkiksi siihen, miten jaksaa nousta lattialta ylös tai miten jaksaa nostaa painavaa tavaraa. Voimaharjoittelulla on myönteisiä vaikutuksia myös lihaksen kykyyn käyttää happea eli kestävyyskunto kohentuu usein myös lihasvoimaharjoittelulla.

 

Voimaharjoittelu etenkin kuntosalilaitteilla on turvallista, koska kuntosalilaite ohjaa ja tukee liikesuoritusta. On kuitenkin tärkeää muistaa, mihin lihasvoimaharjoittelulla pyritään ja pyrkiä hyödyntämään harjoituksen siirtovaikutusta arkeen. Kuntosalilaitteella harjoittelu ei välttämättä kehitä riittävästi tasapainoa tai asennonhallintaa. Kotona harjoittelemisella voidaan muokata lihasvoimaharjoitteita tukemaan nimenomaan kotona pärjäämistä ja esimerkiksi harjoitella sohvalta ylösnousemista omalta kotisohvalta.



Ikääntyneen on hyödyllistä harjoittaa koko kehon suurimmat lihasryhmät, kuten lonkan, polven ja nilkan ojentajat, polven ja nilkan koukistajat, käsivarsien lihakset, hartiaseudun lihakset sekä vatsa- ja selkälihakset. Myös lonkan loitontajien harjoittaminen on hyödyllistä, sillä niillä on suuri merkitys esimerkiksi tasapainon säilyttämisessä.

 

Ikääntyneen on hyvä noudattaa yleisiä harjoittelun periaatteita, mutta muistaa muutama tärkeä asia. Nykytiedon perusteella harjoittelu kaksi kertaa viikossa on riittävä määrä. Harjoituskertojen välillä on hyvä olla vähintään yksi päivä väliä, jotta aikaa jää riittävästi palautumiselle. Henkilöt, jotka eivät ole aikaisemmin harrastaneet lihasvoimaharjoittelua, voivat hyötyä myös harjoittelusta yhden kerran viikossa. Ikääntyneille suositellaan yhdellä harjoituskerralla 1–4 sarjaa ja 10–15 toistoa sarjan sisällä kutakin liikettä. Toistojen ja sarjojen määrä riippuu kuitenkin siitä, mitä voiman lajia halutaan harjoittaa. Tutkimusten mukaan ikääntyneet hyötyvät myös vaativammasta maksimivoimaharjoittelua, jossa toistoja tehdään selvästi kuormittavalla vastuksella vain 1-6. Toiston tahti tulee olla maltillinen niin, että jarruttava lihastyö tapahtuu noin kaksi kertaa hitaammin kuin supistava lihastyö (2 + 4 sekuntia). Harjoittelun teho tulee olla riittävän korkea, jotta lihasvoiman kehitystä tapahtuu. Harjoittelun tehoa nostetaan hitaammin kuin nuoremmilla, esimerkiksi 2–4 viikon välein.

 

Tarvittaessa korkea verenpaine ja syke huomioidaan harjoituksessa oikealla hengitystekniikalla ja staattista lihastyötä välttämällä. Hengityksen pidättämistä on tällöin syytä välttää, koska se nostaa verenpainetta hetkellisesti nostamalla vatsaontelon painetta. Staattinen lihastyö nostaa verenpainetta, kun taas dynaaminen lihastyö sopii hyvin henkilölle, jolla on korkea verenpaine. Myös sarjojen välisen tauon pidentäminen esimerkiksi kahteen minuuttiin helpottaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kuormitusta.

 

Medisportin osaavat fysioterapeutit auttavat tarvittaessa lihasvoimaharjoittelun aloittamisessa. Medisportilla on myös erityisesti ikääntyneiden tarpeisiin suunniteltu Voimaa arkeen, Seniori! -kuntosaliryhmä, jossa fysioterapeutti suunnittelee jokaiselle osallistujalle yksilöllisen harjoitusohjelman. Voimaa arkeen on 4-6 henkilön pienryhmä, jolloin harjoittelet ryhmässä, kuitenkin fysioterapeutin yksilöllisessä ohjauksessa. Katso ajankohtainen tieto pienryhmistämme verkkosivuiltamme www.medisport.fi/liikuntaryhmat

 

Kirjoittaja: Fysioterapeutti Eeva-Maria Halminen



Lähteet


HEIKKINEN, E . RANTANEN, T. ( TOIM. ) 2013. GERONTOLOGIA. 3. UUDISTETTU PAINOS. HELSINKI: KUSTANNUS OY DUODECIM.


KEMP, G., BIRRELL, F., CLEGG, P., CUTHBERTSON, D., DE VITO, G., VAN DIEËN, J.H., DEL DIN, S., EASTELL, R., GARNERO, P., GOLJANEK–WHYSALL, K., HACKL, M., HODGSON, R., JACKSON, M.J., LORD, S., MAZZÀ, C., MCARDLE, A., MCCLOSKEY, E., NARICI, M., PEFFERS, M.J., SCHIAFFINO, S., MATHERS, J. 2018. DEVELOPING A TOOLKIT FOR THE ASSESSMENT AND MONITORING OF MUSCULOSKELETAL AGEING. AGE AGEING. 47(4), 1–19.

 

PALMER, K., GOODSON, N. 2015. AGEING, MUSCULOSKELETAL HEALTH AND WORK. BEST PRACTICE & RESEARCH: CLINICAL RHEUMATOLOGY. 29(3): 391–404.  

 

SAKARI-RANTALA, R 2003. IÄKKÄIDEN IHMISTEN LIIKUNTA- JA KUNTOSALIHARJOITTELU. LIIKUNNAN JA KANSANTERVEYDEN JULKAISUJA 142. LIKES. JYVÄSKYLÄ.


8. marraskuuta 2024
Tärkein hedelmällisyyteen vaikuttava tekijä on naisen ikä. Naisilla hedelmällisin ikä on 20–25-vuotiaana. Hedelmällisyys alkaa laskea naisella 30 ikävuoden jälkeen ja lasku muuttuu voimakkaaksi 35 vuoden iästä lähtien. Korkeampi ikä saa aikaan munasolujen laadun heikkenemisen, jolloin keskenmenot ja sikiön kromosomipoikkeavuudet yleistyvät. Korkeampi ikä altistaa myös perussairauksille, stressille ja ympäristötekijöille. Miehien ikääntymisessä hedelmällisyyden vaikutukset eivät ole yhtä voimakaita kuin naisilla. Miehen ikääntyessä siittiöiden tuotanto alkaa vähentymään. Hedelmällisyyteen siittiöiden tuotannon ja laadun heikkeneminen alkaa vaikuttamaan noin 35–40 vuoden iässä. Iän lisäksi monet elämäntapoihin liittyvät tekijät vaikuttavat hedelmällisyyteen. Ylipaino ja tupakointi vaikuttavat hedelmällisyyttä alentavasti. Naisilla ylipainoon voi liittyä esimerkiksi ovulaatio-ongelmia ja keskenmenojen riskiä, miehillä siemennesteen laadun heikkenemistä. Tupakointi lyhentää hedelmällistä aikaa ja varhentaa naisilla vaihdevuosi-ikää keskimäärin kahdella vuodella. Miehillä tupakointi heikentää siemennesteen laatua. Toisaalta myös alipaino voi naisilla aiheuttaa kuukautishäiriöitä ja ovulaatio-ongelmia.
5. marraskuuta 2024
Aikaisempien vuosien blogeissa on käsitelty vulvodyniaa yleisellä tasolla sekä yleistynyttä vulvodyniaa. Nämä blogit löytyvät Medisportin sivuilta osoitteista: https://www.medisport.fi/vulvodyniaan-on-hoitovaihtoehtoja https://www.medisport.fi/vulvodynia
31. lokakuuta 2024
Rintasyövän sairastumisen syy on tuntematon. Rintasyövän riskitekijöinä ovat varhainen kuukautisten alkamisikä, myöhään alkaneet vaihdevuodet, lapsettomuus tai ensimmäinen synnytys yli 30-vuotiaana, ylipaino, ionisoiva säteily, tupakointi ja runsas alkoholin käyttö. Myös pitkäaikaisen hormonikorvaushoidon on todettu olevan rintasyövän riskitekijä. Nuoruudessa annettu rintakehän sädehoito voi altistaa myöhemmin rintasyövän kehittymiselle. Noin 5–10 prosenttia rintasyövistä liittyy perinnölliseen alttiuteen rintasyövälle. Vaikka monessa suvussa on useita rintasyöpään sairastuneita lähisukulaisia, tilanteen selittää rintasyövän yleisyys ja sattuma perinnöllisen alttiuden sijaan. Jos perinnöllistä alttiutta rintasyövälle ei ole, rintasyövän riskiä voi vähentää säännöllisellä kuntoliikunnalla ja usealla täysaikaisella raskaudella. Rintasyövän oireena on suurimmalla osalla potilasta rinnassa tuntuva kivuton kyhmy. Iho tai nännin alue voi olla sisäänpäin vetäytynyt. Toisinaan nännin seudussa voi olla ihottuman kaltaista muutosta. Rintasyövän oireena voi olla myös kipu tai painon tunne rinnassa tai kyhmy kainalossa. Nännistä tuleva erite on harvoin rintasyövän oireena. Rintasyövän diagnostiikka perustuu rinnan muutoksen tunnusteluun, kuvantamistutkimuksiin sekä kuvantamisen yhteydessä otettavaan paksuneulanäytteeseen kasvaimesta. Rintojen peruskuvantamistutkimus on mammografia, jota voidaan tarvittaessa täydentää ultraäänitutkimuksella. Rintasyövän seulontaan tähtääviä mammografiaseulontoja tarjotaan 50–59-vuotiaille naisille 20–26 kuukauden välein. Rintasyöpäseulonnoilla voidaan estää noin 80 prosenttia rintasyövän ilmaantuvuudesta ja syöpään liittyvistä kuolemista. Rintasyöpä hoidetaan pääsääntöisesti leikkaamalla. Leikkaus voidaan tehdä rintaa säätävästi, jos se on mahdollista. Tarvittaessa rinnan poiston jälkeen voidaan tehdä rinnan korjausleikkaus. Liitännäishoitona rintasyövän leikkauksen lisäksi voidaan antaa solunsalpaajahoitoa, hormonaalista hoitoa tai leikkauksen jälkeistä sädehoitoa. Jos rintasyöpä ei ole lähettänyt etäpesäkkeitä, sen ennuste on hyvä. Vaikka rintasyövässä voidaan tavata myöhäisiä syövän uusimisia, 5 vuoden kuluttua rintasyöpään sairastuneista 91 prosenttia on elossa ja 10 vuoden kuluttua rintasyövän hoidosta noin 85 prosenttia potilaista on elossa.
26. lokakuuta 2024
Usein painon hallinnassa tai laihduttamisessa ei malteta riittävän hyvin pysähtyä niihin seikkoihin, jotka omalla kohdalla painoa nostavat tai laskevat. Hankaluutta lisää se, että painoon vaikuttavat tekijät vielä yleensä muuttuvat iän myötä. Laihduttaminen on todellakin taitolaji ja parhaisiin tuloksiin päästään perinpohjaisen itsetutkiskelun kautta! On hyvä tietää, että tutkimustenkaan mukaan laihduttaminen ei aina lihota. Pysyviä tuloksia saa parhaiten aikaan silloin, kun laihduttaa ajan kanssa mahdollisimman hitaasti. Laihtuminen vähitellen ikään kuin bonuksena järkevien omaan elämään sopivien muutosten myötä on varmasti myös miellyttävämpää kuin tiukkojen kuurien toteuttaminen. Suuri vaara lihomiselle jopa yli sen painon, mikä oli laihtumiseen ryhdyttäessä, on varsinkin silloin, kun laihdutetaan hyvin nopeasti vähäenergiaisilla ja yksipuolisilla ruokavalioilla, jolloin elimistön rakennusaineista saattaa tulla puutetta. Lihasmassan menetys on yksi nopean laihduttamisen ikävä haitta, samalla kehonkoostumus muuttuu epäedulliseen suuntaan. Esimerkiksi nykyisillä markkinoilla olevilla laihdutuslääkkeillä saavutetaan useimmiten nopeammin tuloksia kuin perinteisillä painoon vaikuttavilla keinoilla, mutta lopputulos kehonkoostumuksen ja ravitsemustilan suhteen mietityttää allekirjoittanutta. Olisikin ehdottoman tärkeää, että laihdutuslääkettä käyttävä saisi aina ravitsemusterapeutin ohjausta syömisongelmiensa kanssa.
25. lokakuuta 2024
Kaukajärven lääkärikeskus avoinna: klo 8-13 ja 16-19. (suljettu 13-16) Lielahden lääkärikeskus avoinna: klo 8-12.30 Pirkkalan lääkärikeskus avoinna: klo 8-14 Huom. fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella. Suljemme Kaukajärven ja Lielahden lääkärikeskukset poikkeuksellisesti henkilökunnan koulutusiltapäivän vuoksi. Kaukajärven lääkärikeskus on avoinna ja palvelee koulutuksen jälkeen normaalisti klo 16-19.
21. lokakuuta 2024
Aikuisten normaalina painoindeksinä (paino jaettuna pituuden neliöllä) pidetään 18.5–25. Jos painoindeksi on yli 30, puhutaan lihavuudesta. Ylipainossa painoindeksi on 25–30. Vyötärölihavuuden rajana pidetään miehillä arvoa 100 cm ja naisilla 90 cm. FinTerveys-tutkimuksessa arvioitiin, että Suomessa on vähintään 2.5 miljoonaa ylipainoista, joista noin miljoona on lihavia. Suomalaisista miehistä on ylipainosia vähintään 72 prosenttia ja lihavia 26 prosenttia. Naisista ylipainoisia on 63 prosenttia ja lihavia 28 prosenttia.
15. lokakuuta 2024
Vaikka keskenmenot aiheuttavat syyllisyyden tunnetta, on muistettava, että keskenmenot eivät ole itse aiheutettuja. Suurin osa alkuraskauden keskenmenoista johtuu kromosomien lukumäärän poikkeavaisuuksista. Jos huomioidaan alkuraskauden keskenmenojen lisäksi myös myöhäiset raskausviikon 13 jälkeen tapahtuvat keskenmenot, vähintään puolet keskenmenoista johtuu kromosomihäiriöistä. Kromosomien lukumäärän poikkeavaisuudet ovat sitä yleisempiä, mitä vanhempi nainen on. Tavallisimpia syitä keskenmenolle ovat kromosomipoikkeavuuden lisäksi ylipaino, tupakointi ja päihteiden käyttö. Lisäksi perussairauksien, kuten diabeteksen, kilpirauhasen vajaatoiminnan tai keliakian huono hoitotasapaino voi aiheuttaa keskenmenon. Myös kohdun rakennepoikkeavaisuudet ja tulehdukset saattavat vaikuttaa keskenmenojen riskiin. Usein keskenmenon syy jää tutkimuksista huolimatta epäselväksi. Erittäin varhaisissa keskenmenoissa hedelmöittynyt munasolu on kiinnittynyt kohtuun ja muodostanut vähäisen määrän istukkasolukkoa. Tuulimunaraskaudessa kohdun sisälle on kehittynyt lapsivettä sisältävä raskausontelo, mutta sikiön kehitys on pysähtynyt jo raskauden varhaisessa vaiheessa. Keskeytyneessä keskenmenossa raskaus on alkanut normaalisti, mutta sikiö on menehtynyt kohdun sisälle. Keskenmeno voi olla aluksi oireeton. Tällöin keskenmenon voi todeta ultraäänen avulla. Vaikka keskenmeno on tapahtunut, voivat raskausoireet jatkua ja raskaushormonipitoisuus nousta. Usein keskenmenon oireena on aluksi vähäinen verenvuoto, joka muuttuu runsaammaksi. Vuodon mukana voi tulla hyytymiä. Kuukautiskipujen kaltaisia alavatsa- ja alaselkäkipuja voi esiintyä. Raskausviikon 12 jälkeen esiintyvä myöhäinen keskenmeno voi alkaa myös lapsivedenmenolla. Yksittäisen keskenmenon jälkeen seuraava raskaus yleensä sujuu ongelmitta. Toistuvista keskenmenoista puhutaan, jos naiselle on tullut peräkkäin kolme alkuraskauden keskenmenoa tai kaksi peräkkäistä keskenmenoa, joista toinen on tapahtunut toisella raskauskolmanneksella. Jos keskenmenoille löytyy selittävä tekijä, saatetaan keskenmenoa pystyä estämään esimerkiksi tukilääkkeillä. Vaikka toistuviin keskenmenoihin ei löytyisikään syytä, kolmen peräkkäisen keskenmenon jälkeen noin 60-70 prosenttia seuraavista raskauksista onnistuu. Medisportissa onnistuvat gynekologin vastaanotolla sekä keskenmenojen syiden selvittäminen että raskausajan ultraäänitutkimukset. 15.10.2024 vietetään Keskenmenon kokeneiden päivää , joka antaa äänen keskenmenon kokeneille. Päivän tarkoitus on antaa ääni keskenmenon kokeneille ja tila pysähtyä oman kokemuksen äärelle. Keskenmeno on elämän kokoinen menetys ja sitä on oikeus surra. USA:sta lähtöisin olevaa “Pregnancy and Infant Loss Remembrance Day” -muistopäivää on vietetty vuodesta 2002 alkaen. Lapsettomien yhdistys Simpukka toi päivän vieton Suomeen vuonna 2021. Päivään liittyy kello 19 järjestettävä kansainvälinen kynttilän sytyttämisen #WaveOfLight-kampanja. Kirjoittaja: Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, työterveyslääkäri & seksuaaliterapeutti Sami Onoila
20. syyskuuta 2024
Seulonnassa löydetään varsinaisen kohdunkaulan syövän lisäksi esiasteita. Jos syövän esiasteita todetaan seulonnassa, nämä voidaan hoitaa parantavasti. On arvioitu, että vuosittain PAPA-seulonnan ansiosta vältetään yli 250 syöpäkuolemaa. Kohdunkaulan syövän seulonnassa on perinteisesti käytetty Papa-testiä, joka kertoo kohdunkaulan solumuutosten tilanteesta. Uudempana testinä kohdunkaulan syövän seulontaan on tullut HPV-testi, mikä arvioi, onko elimistössä kohdunkaulan syöpää tai sen esiasteita aiheuttavaa korkean riskin papilloomavirusta. Jos HPV-testi jää negatiiviseksi eli kohdunkaulan syöpää tai sen esiasteita aiheuttavaa virusta ei ole, perinteisen Papa-kokeen analysointi ei välttämätöntä, koska riski kohdunkaulan syövälle on erittäin vähäinen. Jos korkean riskin papilloomavirus löytyy elimistöstä, tämä ei automaattisesti tarkoita syöpää. On arvioitu, että viruksen tartunnasta aikaa kohdunkaulan syövän ja sen esiasteiden kehittymiseen kuluu kymmeniä vuosia. Suurin osa (noin 90 prosenttia) korkean riskin viruksista poistuu elimistöstä 1-2 vuoden sisällä tartunnan saamisesta. Kohdunkaulan syöpä kehittyy alle prosentille korkean riskin viruksen kantajista. Medisportissa sekä PAPA-koe että korkean riskin HPV-näyte on mahdollista ottaa gynekologin vastaanotolla. Näytteen ottaminen onnistuu normaalilla vastaanotolla. Käytössä on uudentyyppinen nestepapa-näyte, jossa kaikki PAPA- ja HPV-tutkimukseen kerättävät näytteet saadaan otettua samalla kertaa. Onko papakokeen ottaminen ja gynekologinen tutkiminen kivuliasta – tai kivun takia jopa mahdotonta? Lantionpohjan lihasten jännittyneisyys, vaginismus ja vulvodynia aiheuttavat usein kipua gynekologisen tutkimisen aikana. Kivun ei kuitenkaan tarvitse olla koko loppuelämää määrittävä tekijä! Lantionpohjan fysioterapialla hoidetaan muun muassa lantionpohjan jännittyneisyyttä, vaginismusta ja vulvodyniaa. Kivusta on mahdollista päästä eroon. Jos kipu vaikeuttaa gynekologisten tutkimuksien toteutumista, ota yhteyttä. Lantionpohjan fysioterapeuttimme Eeva-Maria Halminen auttaa kipuoireissa jokaista asiakasta yksilöllisesti huomioiden ja fysioterapiamatkassa tukien. Syyskuu on gynekologisten syöpien tietoisuuskuukausi. Koko syyskuun kestävä tietoisuuskampanja huipentuu gynekologisen onkologian päivänä tänään (World GO Day) 20. syyskuuta. Kirjoittaja: Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaaliterapeutti Sami Onoila
4. syyskuuta 2024
On arvioitu, että PCOS-potilailla keskenmenon riski on 30-50 prosenttia, kun terveiden riski keskenmenolle on arvioitu 10-20 prosenttiin. Viime aikoina on julkaistu tutkimuksia PCOS vaikutuksesta toistuviin keskenmenoihin. Vaikka monirakkulaisten munasarjojen oireyhtymän ja toistuvien keskenmenojen välinen yhteys on todettu, monet keskenmenoihin vaikuttavat tekijät ja syyt ovat edelleen epäselviä. Mahdollisena syynä kasvaneeseen keskenmenoriskiin voivat olla insuliiniresistenssi, ylipaino ja erilaiset häiriöt hormonitoiminnassa. Lisäksi PCOS potilailla on epäilty olevan lisääntynyt riski erilaisiin veren hyytymistekijäsairauksiin, jotka myös ovat riskejä toistuville keskenmenoilla.
30. elokuuta 2024
On arvioitu, että noin 75 prosentilla naisista on vaihdevuosiin liittyviä oireita, kuten kuumia aaltoja ja yöhikoilua. Erityisen hankalia vaihdevuosioireita on noin 20 prosentilla. Ylipaino, runsas kahvinjuonti ja voimakkaasti maustetut ruoat ja tupakointi voivat pahentaa vaihdevuosioireita. Vaihdevuosioireet johtuvat munasarjojen naishormonin (estrogeenin) tuotannon loppumisesta lähes kokonaan. Ennen kuin kuukautiset jäävät kokonaan pois, munasarjojen naishormonituotannon väheneminen voi aiheuttaa vaihdevuosioireita, kuten kuumia aaltoja ja yöhikoilua ja univaikeuksia, jo vuosia ennen kuukautisten poisjäämistä. Tällöin puhutaan esivaihdevuosioireista. Lisäksi varhaisvaiheen munasarjojen naishormonituotannon laskussa on tyypillistä kuukautiskierron lyheneminen ja tiputteluvuoto – kuukautiskierto pitenee vasta myöhemmin.
Lisää viestejä
Share by: