Vulvodynia voidaan jakaa kahteen luokkaan. Vulvan vestibuliittioireyhtymässä eli vestibulodyniassa yhdyntäkipu on pääasiallisena oireena ja kipu on paikallistettavissa vanutikkutestillä rajatulle alueelle emättimen suuaukolla.
Vulvan vestibuliittioireyhtymän laukaisevana tekijänä voi olla toistuva hiivasienitulehdus, emättimen bakteeritulehdus tai matalahormonisten yhdistelmäehkäisypillereiden käytön aiheuttama limakalvon oheneminen. Myös autonomisen hermoston toiminnan häiriöiden uskotaan olevan oireiden taustalla. Tämän takia psyykkisten tekijöiden ja erilaisten tunnereaktioiden vaikutukset oireiden provosoitumiseen on syytä huomioida. Oireena oleva ulkosynnyttimien alueella tuntuva kirvelevä ja polttava kipu on myös tyypillinen pinnallisen faskian oire. Onkin ajateltu, että vulvodynian oireiden ilmaantumiseen voivat vaikuttaa koko faskiaverkoston toiminta. Oireiden kannalta vähäpätöisiltäkin tuntuvat vaivat, kuten iho-oireet tai hormonaaliset häiriöt, tulisi huomioida kokonaisvaltaisen hoidon takaamiseksi.
Vulvodynian toisena muotona on yleistynyt eli dysesteettinen vulvodynia, josta käytetään myös nimitystä ”pudendaalineuralgia”. Siinä kipu on jatkuvaa ja esiintyy koko sukuelinten alueella. Lisäksi kipu voi säteillä peräaukkoon, ristiselkään ja reisiin. Vulvodynian yleistyneessä muodossa on tyypillistä, että vanutikkutestillä kipu säteilee koko sukuelinten alueelle, selkään ja reisiin paikallisen arkuuden sijaan. Yleistyneessä vulvodyniassa kipu pahenee iltaa kohden, eikä yhdyntäkipu ole pääasiallisena oireena – usein yhdyntäkipu voi puuttua yleistyneessä vulvodyniassa. Yleistyneessä vulvodyniassa potilaat ovat usein yli 40-vuotiaita. Yleistynyt vulvodynia johtuu ihon ja limakalvon hermotushäiriöstä ja laukaisevana tekijänä voivat olla esimerkiksi vatsan tai lantion alueen leikkaus tai raskaus ja synnytys.
Vulvodyniassa kipu saa aikaan ”noidankehämäisen reaktion”. Kivun seurauksena lihaksia jännitetään, mikä heikentää verenkiertoa, jolloin muun muassa kohdun verenkierto vähenee. Heikentyneen verenkierron myötä kudosten hapen saanti vähenee, mikä puolestaan herkistää kipuhermopäitä. Tämän seurauksena kipu voimistuu. Kipu aiheuttaa puolestaan stressiä ja ahdistusta sekä pelkoa muun muassa yhdyntää kohtaan. Kivun pelon myötä lihaksia jännitetään entistä enemmän, mikä pahentaa kipua entisestään. Myös pelko yhdynnän aiheuttamaa kipua kohtaan lisääntyy.
Kivun pelko saa aikaan herkästi läheisyyden ja yhdynnän välttämistä, mikä lisää ristiriitoja muun muassa seksuaalisten halujen eritahtisuudesta. Vulvodynian hoidossa on tärkeää saada keskeytettyä tämä kivun ”noidankehä” ja löydettävä menetelmät seksuaalisuuden toteuttamiseen ilman kivun ja syyllisyyden pelkoa.
Lue aikaisemmasta kattavasta blogistamme tarkemmin vulvodyniasta ja vulvodynian hoidosta osoitteessa: "Vulvodyniaan on olemassa hoitovaihtoehtoja"
Älä jää potemaan oireitasi yksin! Me autamme sinua. Osaavat ammattilaisemme tukevat sinua huolenaiheissasi. Varaa rohkeasti aika gynekologille ja lantionpohjan fysioterapeutille ja olet jo matkalla kohti kivuttomampaa elämää. Me olemme täällä hyvinvointisi tukena.
Vulvodynia teemaviikon tavoitteena on kannustaa puhumaan avoimesti ja rohkeasti vulvodyniasta ja siihen liittyvistä oireista sekä tuoda näkyväksi sitä, miten suurta joukkoa oireyhtymä koskettaa. Vulvodyniaan liittyy erityisen paljon häpeää ja teemaviikon aikana keskitymme häpeän purkamiseen. Vuoden 2023 teemana on hoitokokemus.
ma-to 8-19
pe 8-16
Fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella.
ma-ke 8-16
to-pe 8-14
Fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella.