Hyvää Maailman diabetespäivää!
Maailman diabetespäivää vietetään vuosittain 14.11. Päivä on insuliinin toisen keksijän Frederick Bantingin syntymäpäivä. Teemapäivän taustalla ovat Kansainvälinen diabetesliitto IDF, Maailman terveysjärjestö WHO sekä Suomessa Diabetesliitto.

- Diabetes on pitkäaikaissairaus, joka vaatii päivittäistä omahoitoa.
- Diabeteksessa haiman insuliinintuotanto on heikentynyt tai loppunut, tai insuliini vaikuttaa elimistössä puutteellisesti. Tämä johtaa verensokerin nousuun.
- Suomessa on noin 50 000 tyypin 1 diabeetikkoa.
- Tyypin 2 diabeetikoita tiedetään olevan noin 400 000. Lisäksi arvellaan, että noin 50 000 - 100 000 sairastaa tyypin 2 diabetesta tietämättään.
Maailman terveysjärjestö WHO luokittelee diabetestyypit seuraavasti
- tyypin 1 diabetes: syynä insuliinia tuottavien beetasolujen tuhoutuminen sisäsyntyisen tulehduksen eli autoimmuunitulehduksen seurauksena
- tyypin 2 diabetes: syynä insuliinin vaikutuksen heikentyminen (insuliiniresistenssi), insuliininerityksen häiriintyminen tai molemmat
- raskausdiabetes: syynä hormonimuutosten aiheuttama insuliinin lisääntynyt tarve
- muista syistä johtuva diabetes: syynä esimerkiksi haimatulehdus, hormonitoiminnan häiriö, haiman leikkaus tai Suomessa harvinainen hemokromatoosi eli raudanvarastoitumistauti.
Voiko minulla olla diabetes?
Tyypin 2 (aikuistyypin) diabetes on perinnöllinen sairaus, jonka puhkeamiseen elintavat vaikuttavat merkittävästi. Sairastumista lisäävät mm. ylipaino (etenkin vyötärölihavuus), liikkumattomuus, väärät ruokatottumukset ja tupakointi. Tyypin 2 diabeetikoiden lähisukulaisten on hyvä tarkistuttaa verensokeriarvonsa ajoittain. Riskitestin avulla voit kartoittaa omaa riskiäsi sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tässä linkki riskitestiin.
Diabeteksen oireet aiheutuvat siitä, että vereen kertyy liikaa sokeria. Oireet voivat olla selvät tai salakavalan oireettomat. Tyypilliset diabeteksen oireet ovat:
- virtsanerityksen lisääntyminen
- jano
- tahaton laihtuminen
- väsymys
Nämä oireet ovat tyypin 1 diabeteksessa yleensä voimakkaita. Tyypin 2 diabeteksen oireet voivat olla lievempiä, kehittyä pikkuhiljaa, ja jäädä siksi huomaamatta pitkäksi aikaa.
Jos tyypin 1 diabetesta ei huomata ja aleta hoitaa ajoissa, seuraa happomyrkytys, joka on hengenvaarallinen tila.
Sen oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, vatsakivut ja asetonin haju hengityksessä, uneliaisuus ja lopulta tajuttomuus.
Tyypin 2 diabetekselle on tavallista hidas kehittyminen ja salakavala oireettomuus. Oireina voi ilmetä väsymystä ja vetämättömyyttä varsinkin aterioiden jälkeen, masennusta ja ärtyisyyttä, jalkasärkyjä, näön heikkenemistä ja tulehdusherkkyyttä.

Testaa oma tyypin 2 diabetesriskisi
Tyypin 2 diabeetikoiden lähisukulaisten on hyvä tarkistuttaa verensokeriarvonsa ajoittain, varsinkin jos on taipumusta keskivartalolihavuuteen. Riskitesti sopii myös muille kartoittamaan omaa riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tässä linkki riskitestiin.
Milloin lääkäriin? Korkean verensokerin yleisin oire on väsymys ja laihtuminen. Oireina voi olla myös muun muassa suuret virtsamäärät, elimistön kuivuminen ja lisääntynyt janontunne. Jos sinulla esiintyy näitä oireita, on hyvä hakeutua lääkäriin, varsinkin jos suvussasi esiintyy diabetesta.
Epäiletkö itselläsi olevan diabetes? Älä jää potemaan oireitasi yksin! Ota yhteyttä ja varaa aika lääkäriin soittamalla p. 03 314 38100 tai jätä viesti yhteydenottolomakkeellamme.
Kirjoittaja: Yleislääkäri, erikoistuva työterveyslääkäri Merja Puurtinen
Lähde: Diabetesliitto
Katso lisää Maailman diabetespäivän Facebook-sivuilta: http://www.facebook.com/pages/World-Diabetes-Day/67935817021




