Suomalaisista n. 20 % kärsii siitepölyallergiasta. Keväällä allergiaoireita aiheuttavat koivun ja lepän siitepöly, keskikesällä heinäkasvit ja loppukesällä pujo. Allergisessa nuhassa oireita ovat aivastelu, vetinen vuoto nenästä, nenän tukkoisuus ja sivuonteloiden limakalvoturvotus. Nuhan ohella siitepölyallergikoilla esiintyy usein silmien punoitusta, kutinaa ja vetisyyttä. Myös yskä voi olla allergiaoire.
Kausiluonteisen allergisen nuhan diagnoosi on yleensä selkeä. Oireet alkavat, kun allergiaa aiheuttava kasvi alkaa kukkia, ja loppuvat kukinnan loppuessa tai pian sen jälkeen. Allerginen nuha pysyy usein kurissa antihistamiinitableteilla. Jos tablettilääkitys ei riitä, hoitoon voidaan lisätä nenäsumute ja/tai silmätippa. Varaa aika lääkärille allergialääkityksen aloitukseen tai lääkityksen arviointiin oireiden jatkuessa nykyisestä lääkityksestäsi huolimatta.
Joka viidennellä allergista nuhaa potevalla on astmaoireita. Astmaa sairastavien lääkitystä joudutaan usein lisäämään siitepölykaudella. Astman diagnoosi tehdään spirometriakokeella. Spirometrian avulla voidaan myös seurata lääkityksen tehoa astman hoidossa. Työterveyshoitajamme tekevät spirometriakokeita molemmissa toimipisteissämme!
Huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus on yksi vakavan koronavitustaudin riskitekijöistä. Erityisen tärkeää on huolehtia siitä, että käytät astmaan ja allergiaan määrättyjä lääkkeitäsi säännöllisesti. Ota yhteyttä, mikäli tarvitset reseptin uusintaa tai jokin muu lääkityksessäsi mietityttää.
Huolehdithan edelleen kaikkien perussairauksiesi hoidosta myös koronapandemian aikana. Tällä hetkellä on erityisen tärkeää, että perussairautesi on hyvässä hoitotasapainossa. Olemme järjestäneet monin tavoin vastaanottomme niin, että meille on yhä mahdollisimman turvallista tulla hoitoon. Palvelemme nyt myös etäyhteydellä!
ma-to 8-19
pe 8-16
Fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella.
ma-ke 8-16
to-pe 8-14
Fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella.