Tohtori Tuomisen Matka Talviolympialaisiin 2022
Kansainvälinen jääkiekkoliitto, IIHF, valitsi minut jo hyvissä ajoin lääketieteelliseksi edustajakseen Pekingin talviolympialaisiin. Tässä vaiheessa NHL oli vielä mukana osallistumassa tapahtumaan. Neuvottelut kisajärjestelyistä paikallisten kisajärjestäjien, Kansainvälisen Olympiakomitean sekä NHL:n kanssa alkoivat jo kuukausia ennen kisatapahtumaa.
Alussa rakennettiin organisaation valmiuksia. Suunniteltiin kansainvälistä lääkäriorganisaatiota jääkiekon puolelle ja valmistauduttiin COVID-19 pandemian vaikutuksiin kisatapahtuman aikana. Neuvoteltiin myös paljon puhutusta CT-arvostakin (koronavirustestaukseen liittyvä arvo) useita kertoja eri tahojen kanssa. NHL kuitenkin perui osallistumisensa ja pandemian tilanne muuttui oleellisesti talven ja alkuvuoden aikana, joiden seurauksena Teams ja Zoom kokousten tarve vaan lisääntyi alkuvuodesta.
Valmiuden kartoitus ja raportointi
Tammikuun lopulla matka kuitenkin käynnistyi kohti suurta talviurheilutapahtumaa, joskin tietoisena kuplaelämästä ja siitä että muita lajeja ei voi tapahtuman aikana seurata (ei niihin kyllä aikaakaan jää). Ensimmäiset päivät kuluivat kilpailuareenoihin ja järjestelyihin tutustuessa. Palaverit jatkuivat intensiivisesti ja Medical Meeting naisten turnauksen osalta pidettiin 2.2.2022 Zoomin välityksellä ja pelit käynnistyivätkin jo päivää ennen avajaisia. Saimme iloksemme mahdollisuuden seurata avajaisia 4.2.2022 paikan päältä. Miesten turnaus käynnistyi 9.2.2022, johon mennessä naisten alkusarja ehdittiinkin viemään jo läpi.
Pelaajaturvallisuuden varmistamiseksi kisaorganisaatiolla oli oma laaja sairaalaverkosto toiminnan tukena, mutta toisaalta jäähalleilla olevia ensihoitopalveluita tuki myös olympiakylän poliklinikkatoiminta ja muu joukkueen kansallisen olympiakomitean lääkintähenkilöstö. Kentän laidalla päivysti kaikissa otteluissa ensihoitoryhmä täydessä valmiudessa reagoimaan, mikäli vakavia loukkaantumisia tai sairauskohtauksia otteluiden aikana tapahtuisi. Teimme kyseisten ryhmien kanssa päivittäin harjoituksia ennen otteluiden alkamista varmistaaksemme, että ryhmän toiminnan taso on laadukasta. Nämä harjoitukset paikalliset myös videoivat omaa käyttöä varten. IIHF järjestämä ensihoitolääkäri päivysti kaukalon laidalla paikallisen ensihoitoryhmän tukena.
Antidopin valvonta
Otteluiden jälkeen työ jatkui antidoping valvonnassa. KOK vastasi kisatapahtuman antidoping valvonnasta, mutta oli luovuttanut sen toteutuksen riippumattomalle testausorganisaatiolle (ITA), joiden kanssa sovimme meidän roolistamme dopingvalvonnan yhteydessä. Pyrimme jälleen tuomaan lajituntemuksemme heidän avuksensa, jotta doping valvonta voitaisiin suorittaa joukkueiden kannalta mahdollisimman häiriöttömästi, mutta samalla tehokkaasti. Paikallinen antidoping organisaatio vastasi käytännön toteutuksesta ja testaustoiminnan toteutus olikin varsin laadukasta.
Lopputuloksena olympialaiset
Työ on ollut hyvin monipuolista ja kuplaelämässä aika on kulunut nopeasti. Turnaus on edennyt loppuunsa. Wukeson Areenalla ottelut päättyivät 17.2. naisten jääkiekon loppuotteluun USA-CAN ja kisatapahtuman purku alkoi siellä välittömästi. Päivät työpaikalla ovat olleet pitkiä, helposti 12-16h ja välillä kuormittaviakin, mutta hyvällä yhteistyöllä asiat on saatu ratkaistua. Itse asiassa matkan aikana ei ole tarvinnut aikaeroon sopeutumista lainkaan, kun valveillaoloaika vastaa pääosin normaalia Suomen aikaa. Kiva on ollut tavata myös tuttuja maailmalta, joita ei pandemian vuoksi ole pariin vuoteen nähnyt. Kolme viikkoinen työrupeama on nyt takana. Voiko hienompaa päätöstä saada tapahtumalle, kiitos Suomi! 8 hienoa mitalia. joista yksi naisten jääkiekon olympiapronssi ja toinen miesten historian ensimmäinen olympiakulta. Paljon jää tästäkin tapahtumasta muistoja mukaan elämän matkalle.
-Markku Tuominen-
Medisportin yrittäjä, ylilääkäri



