On huomattava, että pelkkä munasarjojen monirakkulaisuus (PCO) ilman kuukautiskierron häiriöitä tai liiallista miessukuhormonivaikutusta on tavallinen ”sattumalöydös” naisilla ja sitä esiintyy noin 25 prosentilla 30–35 vuotiasta syntymässä naiseksi määritellyistä. Näissä kyse ei ole munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä.
PCOS oireet alkavat pääsääntöisesti murrosiässä kuukautiskierron käynnistyessä ja oireet alkavat lieventyä yli 40 vuoden iässä. Pitkä ja epäsäännöllinen kuukautiskierto, pitkittynyt kuukautisvuoto sekä kokonaan puuttuvat kuukautiset ovat yleisin oire munasarjojen monirakkulaoireyhtymässä. Usein kuukautiskierron häiriöt johtuvat munasolujen kypsymisongelmista ja/tai ovulaation puuttumisesta.
Vaikka PCOS-potilaista yli 60 prosenttia on ylipainoisia, oireyhtymä voi esiintyä myös normaalipainoisilla. PCOS liittyy usein liiallisesta miessukuhormonien liikaerityksestä johtuvaa karvojen liikakasvua esimerkiksi jalkojen, käsien, vatsan, leuan ja ylähuulen alueelle. Lisäksi miessukuhormonien liikaeritys aiheuttaa aknea. Ylipaino yhdessä miessukuhormonituotantojen liiallisen erityksen kanssa heikentää sokeriaineenvaihduntaa, mikä lisää riskiä muun muassa tyypin 2 diabetekseen, sepelvaltimotautiin ja sydän- ja verisuonisairauksiin. Lisäksi PCOS-potilailla on todettu lisääntynyt riski muun muassa kilpirauhassairauksiin, masennukseen, ahdistuneisuushäiriöihin, migreeniin ja kohdun runko-osan syöpään.
PCOS hoito on aina oireenmukaista. Keskeistä itsehoidossa on sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden korjaaminen sekä painonpudotus. Painonlasku voi ylipainoisilla auttaa säännöllistämään kuukautiskierrot sekä vähentää liikakarvoitusta. Painonlaskussa ensisijaisesti PCOS-potilaille suositellaan erityisdieettien sijaan monipuolista ruokavaliota, jossa turhia kaloreita vältetään. Lisäksi liikunta auttaa insuliinin vaikutuksiin kudoksissa ja painonpudotukseen.
Epäsäännöllistä kuukautiskiertoa voidaan säännöllistää esimerkiksi yhdistelmäehkäisypillereillä, minipillereillä tai kuukausittain kiertoa tukevalla keltarauhashormonilla. Esimerkiksi osa e-pillereistä auttaa laskemaan miessukuhormonitasoja, jolloin ihon mahdollinen liikakarvoitus ja akne voi rauhoittua.
Pelkkää aknea tai liikakarvoitusta voidaan hoitaa e-pillereiden lisäksi esimerkiksi lääkkeiden avulla. Liikakarvoituksen hoidossa karvoja voidaan poistaa eikä tämä kiihdytä karvojen kasvua. Esimerkiksi verenpainetta laskeva nesteenpoistolääke spironolaktoni voi rauhoittaa ihoa. Joissakin tilanteissa voidaan harkita metformiinia.
Jos PCOS aiheuttaa lapsettomuutta, lapsettomuuden hoitokeinoina voidaan käyttää esimerkiksi munasolujen kypsymiseen tähtäävää lääkehoitoa tai koeputkihedelmöitystä.
PCOS liittyy erilaisia kuukautiskiertoon, hedelmällisyyteen ja ulkonäköön liittyviä oireita, joista moni voi vaikuttaa merkittävästi minäkuvaan ja seksuaalisuuteen. Esimerkiksi mieshormoniylimäärän aiheuttama karvankasvu, akne ja hiustenlähtö voi aiheuttaa häpeää ulkonäköä kohtaan ja tällöin voi olla vaikeuksia nähdä itsensä seksuaalisesti haluttavana. Lisäksi painonpudotuksen vaikeus ja lapsettomuus voi aiheuttaa voimakasta syyllisyyden tunnetta ja ahdistusta. Useat minäkuvaan ja syyllisyyteen liittyvät tekijät voivat vaikuttaa parisuhteeseen negatiivisesti tai pahimmillaan estää hakeutumasta suhteeseen. Usein avoin ja rehellinen kommunikaatio helpottaa omaa oloa ja auttaa myös kumppania ymmärtämään munasarjojen monirakkulaoireyhtymään liittyviä kipeäitä kokemuksia. Lisäksi avoimuus usein tiivistää parisuhdetta. Usein seksuaaliterapia joko yksin tai yhdessä kumppanin kanssa auttaa löytämään keinoja häpeän ja syyllisyyden tunteisiin sekä parisuhteen kommunikaatiovaikeuksiin.
Muista, PCOS ei määrittele sinua. Sinulla on oikeus tulla kuulluksi. Sinulla on oikeus saada apua oireisiisi.
Epäiletkö itselläsi olevan PCOS tai kaipaatko apua PCOS:n hoidossa? Medisportissa pääset helposti esimerkiksi gynekologin, seksuaaliterapeutin, ravitsemusterapeutin ja psykologin vastaanotolle.
Ota yhteyttä ja varaa aika soittamalla Kaukajärven toimipisteeseemme p. 03 314 38100 tai jätä viesti yhteydenottolomakkeellamme.
Kansallista PCOS-viikkoa vietetään tällä viikolla 4.9.-10.9.2023 nyt viidettä kertaa. Teemaviikon tavoitteena on lisätä tietoisuutta munasarjojen monirakkulaoireyhtymä PCOS:stä ja herättää keskustelua oireyhtymän kokonaisvaltaisista vaikutuksista sen kanssa elävän terveyteen ja elämänlaatuun.
Kirjoittaja:
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaaliterapeutti Sami Onoila
ma-to 8-19
pe 8-16
Fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella.
ma-ke 8-16
to-pe 8-14
Fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella.