Blog Layout

Vaivaisenluun virheasento on koko alaraajan toimintahäiriö – oikeanlaisilla jalkineilla vaivaisenluusta eroon (asiakasesimerkki)

15. tammikuuta 2024

Vaivaisenluu on jalkaterän virheasento ja merkki jalan kuormitusongelmasta. Se on yksi yleisimmistä jalkaterän rakenne- ja toimintahäiriöistä. Vaivaisenluuta esiintyy aikuisväestössä arviolta 23–65 %:lla määritystavasta ja kansallisuudesta riippuen. Vaivaisenluu on yleisempää naisilla kuin miehillä ja sen yleisyys kasvaa ikääntyessä. Näyttää siltä, että vaivaisenluun esiintyvyys on entisestään lisääntymässä. 


Mikä on vaivasenluu?

Vaivaisenluu muodostuu, kun isovarpaan puoleinen jalkapöydän luu kääntyy poispäin pikkuvarpaista, mikä saa aikaan luun pään työntymisen päkiän sisäreunaa vasten. Samaan aikaan isovarvas kääntyy kohti pikkuvarpaita. Itse ”vaivaisenluu” on siis jalkaterästä ulospäin kääntyvä jalkapöydän luu, eikä uudisluuta. 




Kyseessä on jalkaterän ja koko alaraajan kuormitusongelma. Isovarvas on kaikkein tärkein varpaamme ja siksi sen asennon ja toiminnan ongelmat eivät koskaan rajoitu pelkkään päkiän alueeseen, vaan ne vaikuttavat koko alaraajaan. Jos yksikin asia jalkaterän toiminnassa muuttuu, se muuttaa ketjussa koko alaraajan toimintaa aina lantioon asti. Vaivaisenluu vaikuttaa siis sekä nilkan toimintaan että ylemmäs polveen ja lonkkaan, ja lantion kautta vaikutus voi siirtyä koko vartalon suorituskykyyn. 


Vaivaisenluuta aiheuttavat tekijät 

Vaivaisenluun syyt ovat monitekijäiset eikä altistavista tekijöistä olla täysin varmoja. Päätelmiä vaikeuttaa se, että vaivaisenluun kehittyminen tapahtuu hitaasti, jopa vuosikymmenten aikana. Joidenkin arvioiden mukaan jopa 90 %:ssa tapauksista vaivaisenluun syntymiselle on perinnöllinen alttius. Myös ylipainon on todettu lisäävän riskiä. Naisilla vaivaisenluun on todettu olevan peräti 2,5 kertaa yleisempää kuin miehillä. 

 

Altistavina tekijöinä ovat lisäksi jalkaterän rakenne ja toiminnan muutokset, kuten pitkittynyt pronaatio tai toisaalta myös korostunut supinaatio kävellessä. Usein taustalta löytyy myös kireät pohjelihakset, jotka häiritsevät ylemmän nilkkanivelen liikkuvuutta. Tällöin vaivaisenluun virheasento on osa kehon kompensointia vähäiseen nilkan liikkuvuuteen. 

 

Vaivaisenluun yksi merkittävimmistä altistavista tekijöistä on jalkinetottumukset, erityisesti kapeäkärkisten kenkien ja korkokenkien käyttö. Huomautan, että yhä edelleen lähes kaikki kenkäteollisuuden tuottamat kengät juhlakengistä juoksukenkiin ovat jaloillemme ja erityisesti isovarpaillemme liian kapeita. Isovarpaan optimaalinen toiminta häiriintyy, kun jalkine painaa varvasta epäsuotuisaan asentoon. Tämä taas vaikuttaa väistämättä jalkaterän kuormitukseen ja lihastoimintaan. 

 


On syytä huomioida, että englantilaisten paleopatologiatutkimusten mukaan vaivaisenluu on ollut äärimmäisen harvinainen jalkaterän virheasento aina keskiajalle asti. Vaivaisenluumuutokset ovat yleistyneet vasta 1300-1400-luvuilta lähtien – samaan aikaan, kun jalkinemuoti on muuttunut varvasosastaan suippokärkisiksi. Vielä keskiajan lopulla vaivaisenluumuutokset ovat olleet lähinnä ylimystön riesa, sillä he omaksuivat uuden jalkinemuodin nopeammin kuin maaseudulla elävät, jotka kulkivat pidempään pyöreäkärkisillä jalkineilla tai jopa paljain varpain. Jalkineiden merkitystä vaivaisenluun kehittymiselle ei voida siis vähätellä. 

 


Vaivaisenluun oireet 

Toiminnallisten askel-, tasapaino- sekä nilkka-, polvi- ja lantio-ongelmien lisäksi vaivaisenluun yleisinä oireina on usein kipu isovarpaan tyvinivelessä ja/tai päkiällä. Päkiäkipu tai jalkapohjan känsät päkiän kohdalla 2. varpaan kohdalla ovat tyypillisiä oireita johtuen isovarpaan heikentyneestä tuesta, jolloin päkiä kuormittuu 2. varpaan kohdalta. Vääränlaisen kuormituksen ja lihasepätasapainon myötä 2. varpaaseen muodostuu usein niin kutsuttu vasaravarvasvirheasento, jolloin varpaan asento muuttuu koukkumaiseksi. Kakkosvarvas joutuu usein suurimmaksi kärsijäksi vaivaisenluun virheasennossa, sillä usein ensimmäisinä oireina ovat nimenomaan 2. varpaan rasitusmuutokset ja jopa rasitusmurtumat. 

 

Känsä- ja kovettumamuutosten lisäksi vaivaisenluun yhteydessä ilmenee usein erilaisia varpaiden kynsi- ja ihomuutoksia. Toisiaan vasten puristuvat varpaat voivat myös hankautua toisiaan vasten aiheuttaen herkästi nirhaumia. 

 

Vaivaisenluun aiheuttama toiminnallinen haitta näkyy askelvirheinä ja tasapainon heikkenemisenä, mikä on tärkeä huomioida erityisesti ikääntyneillä, joilla tasapaino yleensä heikkenee myös iän tuomien muutosten myötä. Näiden lisäksi jalkaterän heikentynyt tuki aiheuttaa polven muuttunutta kuormitusta, mikä voi näkyä polven kipuna. Myös pakaran optimaalinen voiman käyttö heikkenee, mikä voi näkyä ajan myötä ilmaantuvan lonkkakivun lisäksi myös pakaralihasten kuormittumisena ja esimerkiksi trokanterbursiittina. 

 

Kokonaisvaltainen näkökulma huomioiden on myös syytä mainita, että vaivaisenluu voi myös lisätä riskiä lantionpohjan toimintahäiriöille, kun lantio ei saa tarvitsemaansa tukea vahvoista jaloista. Tällöin tuki haetaan lantiosta ja lantionpohjasta, joka kuormittuu ja väsyy. Oireena voivat olla muun muassa virtsainkontinenssi tai lantionpohjan kipu. Isovarvas on myös hermostollisesti yhteydessä lantionpohjaan: esimerkiksi virtsankarkailua voidaan hoitaa kohdistamalla sähköimpulssi isovarvasta liikuttavaan hermoon. Lantion heikentyneen tuen myötä vaivaisenluun vaikutus voi näkyä keskivartalossa asti esimerkiksi erilaisina selän oireina. 

 

Vaivaisenluun tutkiminen 

Konkreettisin tapa tutkia vaivaisenluuta on röntgenkuvauksella tai jopa kartiokeilatietokonetomografialla. Mutta, kuten todettua, vaivaisenluu on ensisijaisesti toiminnallinen häiriö, jolloin on tärkeää tutkia varpaiden, jalkaterän, nilkan ja koko alaraajan linjaukset ja toimintakyky. Ensimmäisen jalkapöydän luun stabiliteetti ja toisaalta myös nivelten ja pohkeiden liikkuvuus tutkitaan. Jalkapohjan känsien ja kovettumien sijainti paljastaa jalkaterän kuormitustottumukset. 

 

 

Viitteitä vaivaisenluusta saa myös nopealla kotitestillä. Astu jalkasi paperin päälle niin, että paino on molempien jalkojen päällä. Piirrä jalkasi ääriviivat paperille tai pyydä toista ihmistä piirtämään – näin jalan asento on luonnollisempi. Piirrä sitten viivottimella suora linja kantapään sisäreunalta päkiän sisäreunalle. Jatka viivaa varpaiden pituuteen asti. Isovarpaan tulisi olla samalla linjalla. Jos isovarvas ei osu viivalle, on varpaassa todennäköisesti vaivaisenluun virheasento. 



Vaivaisenluun hoito 

Vaivaisenluun hoitovaihtoehtoja on tutkittu sangen heikosti. Hoito voidaan jakaa ei-kirurgiseen hoitoon ja kirurgiseen hoitoon. Tutkimuksia, joissa olisi verrattu suoraan fysioterapiaa ja kirurgiaa ei ole tehty. Harjoittelusta on kuitenkin todettu, että tulokset ovat rinnastettavissa kirurgisiin tuloksiin. 


 Vaivaisenluun fysioterapia (ei-kirurginen hoito) 

Jos isovarpaan asento on suoristettavissa passiivisesti esimerkiksi varvastuella tai sormilla siirtämällä, on ei-kirurginen hoito erittäin todennäköisesti vaikuttavaa. Parhaimmillaan ei-kirurgiset hoitomuodot pitävät sisällään varpaiden, jalkaterän ja koko alaraajan linjauksen, liikkuvuuden ja voiman harjoituksia, varpaiden luonnollisen asennon salliviin kenkiin vaihtamisen, varpaiden väliin asetettavien varpaidenerottajien käyttöä sekä lihaskireyksien venyttelyä. Tavoitteena on puuttua vaivaisenluun juurisyyhyn ja korjata samalla sen aiheuttamia kuormitusmuutoksia muualla kehossa. Harjoittelun tulokset eivät näy viikossa-kahdessa, vaan harjoittelu vaatii sitoutumista harjoitteisiin useiden kuukausien ajan. 


Harjoittelulla on tutkitusti vaikutusta kipuun, toimintakykyyn sekä jalkaterän virheasentoon. Jalkaterän toiminnan palautuessa koko kineettisen ketjun toiminta vahvistuu, mikä näkyy usein myös polven, lonkan ja lantion toiminnan paranemisena. 





Vaivaisenluun kirurginen hoito 

Vaivaisenluun kirurginen hoito on nykyisin varteenotettava vaihtoehto etenkin, jos isovarpaan asento ei ole enää passiivisesti suoristettavissa. Leikkauksessa ei korjata pelkästään isovarpaan asentoa vaan hyvään lopputulokseen päästään, kun huomioidaan ensimmäisen jalkapöydän luun virheasento kokonaisuudessaan. Leikkaus on siis vaativa, sillä siinä tulee huomioida ja pyrkiä korjaamaan koko jalkaterän biomekaniikka. 

 

Tärkeä huomio on, että vaivaisenluu ei korjaannu pelkällä leikkauksella vaan leikkauksen jälkeen alkaa tärkeä kuntoutusvaihe. Fysioterapia on siis avainasemassa leikkauksen jälkeen jalkaterän ja koko alaraajan toiminnallisuuden palautumiseksi, jotta tehty toimenpide ei mene hukkaan. Fysioterapiassa opetellaan jalkaterän ja alaraajan käyttäminen uudestaan, jotta keho oppii vanhasta virheasennosta pois ja omaksuu uudet, terveet liikemallit. Ensimmäisiä harjoituksia ovat yksinkertaiset seisomaharjoitukset sekä molemmilla jaloilla että yhdellä jalalla seisten. Kävelyssä harjoitellaan askeleen rullausta. Lihasvoimaharjoituksia pakaralle on syytä tehdä etenkin, jos pakarassa on lihasvoiman heikkoutta. Kuntoutuksessa huomioidaan jatkuvasti koko alaraajan toiminta. 

 

Toipuminen vaivaisenluun leikkauksesta on hidasta. Ensimmäiset kuusi viikkoa käytössä on yleensä hoitokenkä ja kävelyssä apuna on ainakin ensimmäisten neljän viikon ajan kyynärsauvat. Rasituksensietokyky kehittyy vähitellen ja jalkaterässä voi esiintyä turvotusta jopa kuuden kuukauden ajan leikkauksesta. Kuntoutuminen vaatii sitoutumista harjoitteluun, kävelyn opetteluun ja jalan asteittaiseen kuormituksen siedättämiseen. 

 

Leikkauksen jälkeen jalkinevalinnoissa on oltava tarkka. Jalkineen tulee olla sellainen, jossa varpailla on tilaa. 


Asiakasesimerkki: oikeanlaisilla työjalkineilla vaivaisenluusta eroon 

Asiakkaalla, 40-vuotiaalla naisella havaittiin vasemmassa jalassa kuormituksessa provosoituva, alkava vaivaisenluun virheasento. Virheasento oli vähäinen ja löytyi sattumalöydöksenä. Vaivaisenluu ei ollut oireillut kipuna. Tilannetta tutkittiin lämpökamerakuvauksella, jossa havaittiin merkittävä lämpötilaero vasemman ja oikean jalkaterän välillä. Lämpötilaero oli suurimmillaan vaivaisenluun alueella eli vasemmassa isovarpaassa, jonka lämpötila erosi sekä viereisistä pikkuvarpaista että oikean jalan isovarpaasta. Merkittävä lämpötilaero näkyi myös vasemmassa päkiässä isovarpaan puolella verrattuna oikeaan jalkaan. 

 


Asiakkaan alaraajojen toiminta tutkittiin ja todettiin, että vaivaisenluu oli passiivisesti suoristettavissa. Virheasento provosoitui kuormitettuna, kuten yhdellä jalalla seistessä. Merkittävin löydös alaraajan toiminnassa oli vasemman puolen pakaran heikentynyt lihasvoima oikeaan puoleen verrattuna. 

 

Asiakkaan jalkinetottumus selvitettiin. Työkenkinä asiakkaalla oli pehmeät tennarit, joissa oli varpaita kohti kapeneva kärki. Kengät painoivat isovarpaita pikkuvarpaita kohti. 

 

Asiakas sai kotitehtäväkseen pakaran voimaan ja jalkaterän linjaukseen liittyviä harjoituksia sekä kehotteen siirtyä käyttämään kenkiä, joissa on riittävästi varpailla tilaa. 



Kontrollissa asiakas myönsi unohtaneensa tehdä harjoituksia, mutta kertoi siirtyneensä käyttämään työkenkinään jalkineita, joissa on varpaissa reilusti tilaa. Vuoden päästä varpaiden asento tarkistettiin eikä vasemman jalan virheasento ollut enää havaittavissa kuormituksessa eikä lämpökamerakuvauksessa. 



Merkittävää tapauksessa on se, että vaivaisenluun virheasento oli vasta aivan alkutekijöissään ja silti sen vaikutus näkyi lämpökamerakuvassa. Vaivaisenluu on usein vuosien, jopa vuosikymmenien kuormitusongelman tulos, joka vaikuttaa jalan ja alaraajan toimintaan jo virheasennon alussa. Lämpökamerakuvauksella voidaan kuitenkin havaita muun muassa jalkojen kuormitusmuutokset jo ennen kuin ne aiheuttavat oireita muualla kehossa. 

 

Asiakasesimerkki jaettu asiakkaan luvalla. 



Onko sinulla vaivaisenluu tai epäiletkö, että sinulla saattaisi olla alkava vaivaisenluu? Ota meihin yhteyttä! Fysioterapeuttimme auttavat sinua mielellään vaivaisenluun virheasennon kuntoutuksessa. 

 

Voit myös varata ajan lämpökamerakuvaukseen, jos haluat selvittää, onko sinulla verenkierrollisia muutoksia vaivaisenluumuutosten myötä. Lämpökamerakuvaus on täysin kivuton ja turvallinen tutkimusmenetelmä – aivan kuin valokuvan ottaminen. Lue lisää lämpökamerakuvauksesta ja siihen valmistautumisesta täältä.

 

Kirjoittaja: fysioterapeutti Eeva-Maria Halminen 


Ajanvaraus
18. helmikuuta 2025
Varhaisraskauden ultraäänitutkimukset
4. helmikuuta 2025
Tupakoinnin lopettamisen terveysedut
24. tammikuuta 2025
Kaukajärven lääkärikeskus avoinna: klo 8-14 ja 16-19. (suljettu 14-16) Lielahden lääkärikeskus avoinna: klo 8-12.30 Pirkkalan lääkärikeskus avoinna: klo 8-12.30 Huom. fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella. Suljemme lääkärikeskukset poikkeuksellisesti henkilökunnan koulutusiltapäivän vuoksi. Kaukajärven lääkärikeskus on avoinna ja palvelee koulutuksen jälkeen normaalisti klo 16-19.
20. tammikuuta 2025
Medisportin kevään 2025 pienryhmät: 1) Lempeä pilates - notkea ja kivuton selkä (10 kertaa) 299 € - Alkeistason pilates Ma 10.2.-14.4.2025 klo 17.15–18.15 Ilmoittautuminen 2.2.2025 mennessä. 2) Voimaa ja liikkuvuutta pilateksella (10 kertaa) 299 € - Jatkotason pilates Ke 12.2.-16.4.2025 klo 17.15–18.15 Ilmoittautuminen 2.2.2025 mennessä. 3) Rauhaa ja rakkautta - rentoutuskurssi lantionpohjalle (5 kertaa) 149 € Ti 11.2.-11.3.2025 klo 17.15–18.15 Ilmoittautuminen 2.2.2025 mennessä. 4) Rentoutuskurssi stressaantuneelle (5 kertaa) 149 € Ti 18.3.-15.4.2025 klo 17.15–18.15 Ilmoittautuminen 9.3.2025 mennessä. Ohjaaja: lantionpohjan fysioterapeutti ja PhysioPilates-ohjaaja Eeva-Maria Halminen 5) Mielen voimaa kaamokseen! (5 kertaa) 114 € (sis alv 25,5 %) Ti 23.1.-20.2.2025 klo 17–18.30 (90 min) Ilmoittautuminen su 19.1.2025 mennessä. 6) Kevyempi mieli kevääseen! (5 kertaa) 114 € (sis alv 25,5 %) To 6.3.-3.4.2025 klo 17–18.30 (90 min) Ilmoittautuminen su 23.2.2025 mennessä. Ohjaajat: Anna Elomaa Röntgenhoitaja, Pedagogi, Kriisityökokemusta neljä vuotta kunnallisesta kriisiryhmästä, Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti (Siria sertifioitu) Suvi Pynttäri Teologi, pedagogi, Oivaltava® mindfulness ohjaaja, Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti (Siria sertifioitu) Paikka: Medisportin Kaukajärven lääkärikeskuksen kuntosali (Keskisenkatu 5). Ilmoittautumiset kursseille etukäteen. Tarkemmat kurssikohtaiset tiedot ja ilmoittautumisohjeet löydät täältä: medisport.fi/pienryhmat Käyhän tutustumassa ja ilmoittaudu pian omaan pienryhmääsi ja saat varmasti uutta intoa kevääseen! Lämpimästi tervetuloa!
14. joulukuuta 2024
Ajavaraus puhelimitse 010 54 35700 palvelee joulun ja uuden vuoden ajan 23.12.2024-6.1.2025 Kaukajärven lääkärikeskuksen aukioloaikojen mukaan. Aikoja varattavissa myös sähköisen ajanvarauksen kautta.
29. marraskuuta 2024
Maksutavat: kortti, Smartum ja Edenred Hierontaetu, Epassi hyvinvointietu Kampanjatarjous koskee Medisport Lielahden ja Pirkkalan lääkärikeskusta: Lielahti: Possijärvenkatu 3, 33400 Tampere Pirkkala: Suupantie 2. 33960 Pirkkala (2krs.) Ajanvaraus onnistuu: p. 010 54 35700 (ma-pe) Toimipisteissä asioinnin yhteydessä Olet erittäin lämpimästi tervetullut!
8. marraskuuta 2024
Tärkein hedelmällisyyteen vaikuttava tekijä on naisen ikä. Naisilla hedelmällisin ikä on 20–25-vuotiaana. Hedelmällisyys alkaa laskea naisella 30 ikävuoden jälkeen ja lasku muuttuu voimakkaaksi 35 vuoden iästä lähtien. Korkeampi ikä saa aikaan munasolujen laadun heikkenemisen, jolloin keskenmenot ja sikiön kromosomipoikkeavuudet yleistyvät. Korkeampi ikä altistaa myös perussairauksille, stressille ja ympäristötekijöille. Miehien ikääntymisessä hedelmällisyyden vaikutukset eivät ole yhtä voimakaita kuin naisilla. Miehen ikääntyessä siittiöiden tuotanto alkaa vähentymään. Hedelmällisyyteen siittiöiden tuotannon ja laadun heikkeneminen alkaa vaikuttamaan noin 35–40 vuoden iässä. Iän lisäksi monet elämäntapoihin liittyvät tekijät vaikuttavat hedelmällisyyteen. Ylipaino ja tupakointi vaikuttavat hedelmällisyyttä alentavasti. Naisilla ylipainoon voi liittyä esimerkiksi ovulaatio-ongelmia ja keskenmenojen riskiä, miehillä siemennesteen laadun heikkenemistä. Tupakointi lyhentää hedelmällistä aikaa ja varhentaa naisilla vaihdevuosi-ikää keskimäärin kahdella vuodella. Miehillä tupakointi heikentää siemennesteen laatua. Toisaalta myös alipaino voi naisilla aiheuttaa kuukautishäiriöitä ja ovulaatio-ongelmia.
5. marraskuuta 2024
Aikaisempien vuosien blogeissa on käsitelty vulvodyniaa yleisellä tasolla sekä yleistynyttä vulvodyniaa. Nämä blogit löytyvät Medisportin sivuilta osoitteista: https://www.medisport.fi/vulvodyniaan-on-hoitovaihtoehtoja https://www.medisport.fi/vulvodynia
31. lokakuuta 2024
Rintasyövän sairastumisen syy on tuntematon. Rintasyövän riskitekijöinä ovat varhainen kuukautisten alkamisikä, myöhään alkaneet vaihdevuodet, lapsettomuus tai ensimmäinen synnytys yli 30-vuotiaana, ylipaino, ionisoiva säteily, tupakointi ja runsas alkoholin käyttö. Myös pitkäaikaisen hormonikorvaushoidon on todettu olevan rintasyövän riskitekijä. Nuoruudessa annettu rintakehän sädehoito voi altistaa myöhemmin rintasyövän kehittymiselle. Noin 5–10 prosenttia rintasyövistä liittyy perinnölliseen alttiuteen rintasyövälle. Vaikka monessa suvussa on useita rintasyöpään sairastuneita lähisukulaisia, tilanteen selittää rintasyövän yleisyys ja sattuma perinnöllisen alttiuden sijaan. Jos perinnöllistä alttiutta rintasyövälle ei ole, rintasyövän riskiä voi vähentää säännöllisellä kuntoliikunnalla ja usealla täysaikaisella raskaudella. Rintasyövän oireena on suurimmalla osalla potilasta rinnassa tuntuva kivuton kyhmy. Iho tai nännin alue voi olla sisäänpäin vetäytynyt. Toisinaan nännin seudussa voi olla ihottuman kaltaista muutosta. Rintasyövän oireena voi olla myös kipu tai painon tunne rinnassa tai kyhmy kainalossa. Nännistä tuleva erite on harvoin rintasyövän oireena. Rintasyövän diagnostiikka perustuu rinnan muutoksen tunnusteluun, kuvantamistutkimuksiin sekä kuvantamisen yhteydessä otettavaan paksuneulanäytteeseen kasvaimesta. Rintojen peruskuvantamistutkimus on mammografia, jota voidaan tarvittaessa täydentää ultraäänitutkimuksella. Rintasyövän seulontaan tähtääviä mammografiaseulontoja tarjotaan 50–59-vuotiaille naisille 20–26 kuukauden välein. Rintasyöpäseulonnoilla voidaan estää noin 80 prosenttia rintasyövän ilmaantuvuudesta ja syöpään liittyvistä kuolemista. Rintasyöpä hoidetaan pääsääntöisesti leikkaamalla. Leikkaus voidaan tehdä rintaa säätävästi, jos se on mahdollista. Tarvittaessa rinnan poiston jälkeen voidaan tehdä rinnan korjausleikkaus. Liitännäishoitona rintasyövän leikkauksen lisäksi voidaan antaa solunsalpaajahoitoa, hormonaalista hoitoa tai leikkauksen jälkeistä sädehoitoa. Jos rintasyöpä ei ole lähettänyt etäpesäkkeitä, sen ennuste on hyvä. Vaikka rintasyövässä voidaan tavata myöhäisiä syövän uusimisia, 5 vuoden kuluttua rintasyöpään sairastuneista 91 prosenttia on elossa ja 10 vuoden kuluttua rintasyövän hoidosta noin 85 prosenttia potilaista on elossa.
26. lokakuuta 2024
Usein painon hallinnassa tai laihduttamisessa ei malteta riittävän hyvin pysähtyä niihin seikkoihin, jotka omalla kohdalla painoa nostavat tai laskevat. Hankaluutta lisää se, että painoon vaikuttavat tekijät vielä yleensä muuttuvat iän myötä. Laihduttaminen on todellakin taitolaji ja parhaisiin tuloksiin päästään perinpohjaisen itsetutkiskelun kautta! On hyvä tietää, että tutkimustenkaan mukaan laihduttaminen ei aina lihota. Pysyviä tuloksia saa parhaiten aikaan silloin, kun laihduttaa ajan kanssa mahdollisimman hitaasti. Laihtuminen vähitellen ikään kuin bonuksena järkevien omaan elämään sopivien muutosten myötä on varmasti myös miellyttävämpää kuin tiukkojen kuurien toteuttaminen. Suuri vaara lihomiselle jopa yli sen painon, mikä oli laihtumiseen ryhdyttäessä, on varsinkin silloin, kun laihdutetaan hyvin nopeasti vähäenergiaisilla ja yksipuolisilla ruokavalioilla, jolloin elimistön rakennusaineista saattaa tulla puutetta. Lihasmassan menetys on yksi nopean laihduttamisen ikävä haitta, samalla kehonkoostumus muuttuu epäedulliseen suuntaan. Esimerkiksi nykyisillä markkinoilla olevilla laihdutuslääkkeillä saavutetaan useimmiten nopeammin tuloksia kuin perinteisillä painoon vaikuttavilla keinoilla, mutta lopputulos kehonkoostumuksen ja ravitsemustilan suhteen mietityttää allekirjoittanutta. Olisikin ehdottoman tärkeää, että laihdutuslääkettä käyttävä saisi aina ravitsemusterapeutin ohjausta syömisongelmiensa kanssa.
Lisää viestejä
Share by: