PMS tyypillisiä oireet voivat olla sekä mielialaan että elinten toimintaan liittyviä oireita. Tyypillisiä psyykkisiä oireita ovat ärtyneisyys, masentuneisuus, mielialan vaihtelevuus, vihanpurkaukset, sekavuus, keskittymisvaikeudet, väsymys, unettomuus ja ruokahalun muutoksia. Lisäksi tyypillisinä oireina voi olla rintojen arkuutta, päänsärkyä, raajojen ja vatsan turvotusta sekä erilaisia kipuja.
PMS diagnoosi perustuu potilaan raportoimiin oireisiin – laboratoriokokeita ei tarvita PMS diagnostiikkaan. Joskus laboratoriokokeilla voidaan PMS-diagnostiikassa haluta sulkea muita mahdollisia taustalla olevia sairauksia pois. PMS diagnostiset kriteerit edellyttävät, että ainakin yksi psyykkinen ja yksi somaattinen oire on viitenä kuukautisia edeltävänä päivänä. Lisäksi vaaditaan, että oireet helpottavat 3-4 päivän kuluessa kuukautisten alkamisesta ja oireet palaavat takaisin aikaisintaan kuukautiskierron 13. päivä. Lisäksi oireiden pitää uusia seurannassa kahden seuraavan kierron aikana – PMS voi yksittäinen kierto olla oireeton. Lisäksi oireyhtymän diagnoosiin edellytetään, että oireet haittaavat normaalia elämää.
Osalle riittää hoidoksi, että oireyhtymä ja oireiden liittyminen normaaliin hormonitoimintaan kerrotaan. Kahvin, alkoholin ja stressin välttäminen sekä liikunnan lisääminen saattavat helpottaa oireita. Kalsiumlisän käyttö joko yksinään tai D-vitamiinin kanssa, magnesiumin tai B6-vitamiinin sekä C-vitamiinin käyttö voivat helpottaa oireita.
Yhdistelmäehkäisypillerit estävät ovulaation ja auttavat osaa potilaista. Toisaalta alun perin oireettomille naisille voivat yhdistelmäpillerit aiheuttaa PMS-oireita. Osalla potilaista voi hormonikierukka auttaa PMS-oireisiin.
Masennuslääkkeistä selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät ovat pienellä annoksella osoittautuneet tehokkaiksi joko jatkuvana tai loppukierrosta käytettynä PMS-oireisiin. Hankaliin turvotuksiin voidaan tarvittaessa käyttää pientä määrää nestettä poistavaa lääkettä.
Mietityttääkö PMS-oireet ja/tai häiritseekö oireilu normaalia arkeasi? Varaa aika Medisporttiin gynekologi Sami Onoilan vastaanotolle puhelinnumerosta 010 54 35700.
ma-to 8-19
pe 8-16
Fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella.
ma-ke 8-16
to-pe 8-14
Fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella.