Astman oireita ovat pitkittynyt yskä, limaneritys, hengityksen vinkuminen ja hengenahdistus. Astman hoito perustuu astmatulehdusta hoitavaan lääkitykseen sekä hyvään omahoitoon. Liikunta on tärkeä osa astman hoitoa, sillä se lievittää sairauden oireita ja parantaa rasituksen sietokykyä.
Lievässä ja alkavassa astmassa keuhkojen toiminta on pääasiassa normaalia ja oireita esiintyy vain ajoittain. Vaikeassa tai hoitamattomassa astmassa oireilua on runsaasti ja keuhkoputkien ahtautuminen voi olla pysyvää ja osin palautumatonta.
Tyypillisesti oireita pahentavia tekijöitä ovat mm. hengitystieinfektiot, rasitus, kylmä ilma, allergeenit, pölyt ja käryt. Sisätilojen home- ja kosteusvaurioilla on yhteys astman syntyyn ja pahenemiseen. Työperäistä astmaa aiheuttavat työympäristössä esiintyvät biologiset ja kemialliset valmisteet. Työperäistä astmaa epäillä silloin, jos astmaan sairastunut työskentelee ammatissa, jossa on suurentunut astman riski tai hän käyttää työssään jotakin ammattiastmaa aiheuttavaa ainetta, joita ovat mm. jauhopöly, viljat, eläinepiteelit, puupöly ja kampaamokemikaalit.
Astma rajoittaa ammatinvalintaa vain poikkeustapauksissa. Lievä ja hyvässä tasapainossa oleva astma ei ole yleensä este missään ammatissa toimimiselle. Astmaa sairastava sopii huonosti sellaisiin ammatteihin, joissa altistutaan paljon hengitysteitä ärsyttäville pölyille tai allergeeneille. Vaikeaa astmaa sairastavalle ei yleensä sovi raskas ruumiillinen työ.
Astma todetaan puhalluskokeiden avulla. Keskeisiä tutkimuksia ovat spirometria ja kotona tehtävä 2 viikon PEF-seuranta. Spirometria on keuhkojen toimintaa mittaava puhalluskoe, joka ilmaisee keuhkojen tilavuuden sekä sen, kuinka hyvin keuhkoputket ovat auki. PEF-mittaus kertoo uloshengityksen huippuvirtausnopeuden ensimmäisen sekunnin aikana. Keuhkoputkien ilmavirtaus mitataan ennen keuhkoputkia avaavaa lääkettä ja sen jälkeen. Tarvittaessa voidaan lisäksi tehdä rasituskoe tai altistuskokeita.
Mikäli oireilet tyypillisillä astmaoireilla varaa aika lääkärille. Lääkäri kartoittaa tilanteen ja määrää sinulle tarvittavat tutkimukset, Medisportissa astman tyypillisin tutkimus spirometria on mahdollista suorittaa kaikissa kolmessa toimipisteessämme. Tutkimus kestää n. 30 minuuttia ja tulos saadaan tulkittavaksi saman tien. Mikäli astmaoireita ilmenee työssä, ota viipymättä yhteyttä työterveyshuoltoosi.
Astmatietoviikko on Allergia-, iho- ja astmaliiton kampanja, mikä järjestetään 2.5.-8.5.2022 ensimmäisen kerran. Tänä vuonna astmatietoviikon teemana on lapsen astma ja astman hyvä hoito. Lue lisää astmatietoviikosta täältä.
Kevätterveisin,
Medisportin vastaava työterveyshoitaja,
Inkeri Elo
ma-to 8-19
pe 8-16
Fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella.
ma-ke 8-16
to-pe 8-14
Fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella.