Pelipaikkana oli Reykjavik. Turnaus oli jälleen positiivinen kokemus siitä, miten laajasti lajia nykyisin maailmalla harrastetaan. Saimme tutustua muun muassa Mexicon ja Taiwanin jääkiekkokulttuuriin. Osa kyseisten joukkueiden pelaajista taisi kuitenkin tulla Pohjois-Amerikasta.
Olosuhteet turnaukselle olivat hyvät ja turnaus oli onnistuneesti järjestetty. IIHF:n Medical Supervisorina tehtäväni turnauksissa on tukea ja valvoa joukkueiden ja paikallisorganisaation toimintaa pelaajien terveyden vaalimiseksi. Samaan aikaan pelatut käsipallon MM-kisat, jossa Islanti oli mukana, karsivat jonkin verran katsojia jääkiekolta. Islannin peleissä oli yleisöä kuitenkin melko mukavasti ja tunnelma sen mukaista. Muiden maiden faneja oli saapunut myös paikalle kannustamaan omiaan.
Pelit olivat vauhdikkaita ja innostus lajiin näkyi kentällä. Yritystä oli paljon ja tuloksesta taisteltiin pelin loppuun asti. Kaikkiaan 15 ottelua pelattiin viikon aikana. Jokaisella joukkueella oli siis viisi ottelua pelattavanaan seitsemän päivän aikana. Kiina vei lopulta voiton, Belgia sijoittui toiseksi ja pronssin voitti Serbia. Kotijoukkue Islanti jätettiin lopulta neljännelle sijalle. Turnauksen voittaja nousee ensi vuonna pelaamaan U20 Div II A ryhmässä ja Mexico hakee uutta vauhtia U20 Div III A tasolta. Vakavilta loukkaantumisilta kyseisen turnauksen aikana vältyttiin.
Parina vapaapäivänä sai tutustua Reykjavikiin ja Islannin nähtävyyksiin. Kävimme muun muassa voimalaitoksella, joka käyttää vulkaanisen maaperän lämpöä energiantuotantoon. Vastaavasti he pumppaavat hiilidioksidia maaperään. Sekaan syötetään mineraaleja, joiden vaikutuksesta syntyy uutta kiviainesta parin vuoden kuluessa.
Blue Lagoon oli tietysti koettava, kun Islantiin asti oli matkustanut. Siellä saimme kuulla paikan taustoja ja historiaa sekä silikonipitoisen veden positiivisista vaikutuksista iholle. Vierailuajankohtana ilman lämpötila oli Islannissa poikkeuksellisen kylmä eli -14 astetta (joka suomalaisestakin tuntui jäätävältä). Vesi höyryili altaissa niin, ettei välillä nähnyt eteensä, mutta lämpimässä ulkoaltaassa oli mukavaa ja rentouttavaa kuluttaa aikaa.
Matkalla maan eteläosiin sai kokea ja nähdä tuota karua laavakiven peittämää ”kuumaisemaa”, jossa astronautitkin ovat harjoitelleet kuuhun laskeutumista. Metsää ei maassa paljoakaan ole ja puunjalostusteollisuudella ei tällä hetkellä taida maassa olla tulevaisuutta. Matkailu onkin nykyään merkittävä tulolähde maassa, jossa vierailee noin kolme miljoonaa turistia vuodessa.
Saimme kokea sääolosuhteiden vaihtelun vierailumme aikana, kun kylmän pakkasjakson jälkeen lämpötila nousi plussalle ja vettä satoi noin 42 mm vuorokauden aikana. Sen jälkeen kylmää ja lumisadetta uudelleen sekä seuraavana päivänä myrsky, joka paikallisten mukaan oli vain "kova tuuli." Ulkona kävely oli kyllä haastavaa, kun puuskissa tuuli taisi puhaltaa 40 m/s nopeudella.
Positiivinen palaute on annettava makuelämyksistä, joita paikallinen ruokakulttuuri tarjosi. Hintatasoltaan Islanti pärjää kyllä hyvin suomalaisille. Sain varoituksen kaverilta, joka kertoi nauttineensa toisen henkilön kanssa paikallisessa ravintolassa pari lasia talon punaviiniä. Lasku oli ollut vaivaiset 90 euroa.
Yhtä kokemusta rikkaampana jälleen Suomessa!
Medisportin yrittäjä, ylilääkäri
Markku Tuominen
Markku Tuominen on toiminut pitkään Suomen ja Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n lääketieteellisissä vastuutehtävissä ja väitellyt 2017 Tampereen yliopistossa tohtoriksi. Väitöskirjan aiheena Loukkaantumiset jääkiekon MM-kisoissa ja olympiakisoissa.