Muistia tarvitaan joka ammatissa. Työmuisti on muistijärjestelmä, jossa ylläpidetään ja työstetään tämänhetkisessä tehtävässä tarvittavaa tietoa. Työmuistia tarvitaan kun luetaan, lasketaan, tehdään päätöksiä, ajatellaan, ratkaistaan ongelmia ja opitaan uutta. Työmuistissa pystytään käsittelemään kerrallaan kuitenkin noin 3–4 tietoyksikköä ja, jos tietoa ei kerrata, niin tieto hälvenee työmuistista jo parissakymmenessä sekunnissa. Työmuisti kuormittuukin etenkin niissä tilanteissa, kun tehtävä on vaativa tai huomio herpaantuu suoritettavasta tehtävästä usein tai pitkäksi aikaa. Muistin kuormittuminen ilmenee esimerkiksi unohteluina, virheiden ja epätarkkuuksien lisääntymisenä, oppimisen vaikeuksina tai toiminnan hidastumisena. Lisäksi muistin kuormittuminen voi näyttäytyä niin, että olennaista tietoa hukkuu ja tietoon tai järjestelmään eksytään.
Siksi onkin hyvä aika-ajoin pohtia,
miten tapaa tehdä työtä tai työympäristöä voidaan muokata niin, että ne tukevat muistia ja vähentävät aivokuormaa. Työmuistin kuormittumista voidaan helpottaa kiinnittämällä huomiota kognitiiviseen ergonomiaan sekä vähentämällä työympäristön häiriötekijöitä, kuten työtehtävän keskeytyksiä ja tehtävään liittymättömiä tekijöitä: puhe, liike ja äänet. Kognitiivinen ergonomia tarkastelee ihmisen vuorovaikutusta toimintajärjestelmien kanssa tiedonkäsittelyn näkökulmasta ja sen tavoitteena on toiminnan tehokkuus, sujuvuus, turvallisuus sekä hyvinvointi työssä. Jos käyttöliittymät ja ympäristöt eivät kuormita ihmistä tarpeettomasti, työskentely on sujuvaa, innostavaa ja motivoivaa. Muita keinoja vähentää työmuistin kuormitusta on esimerkiksi järjestää työtehtäviä etenkin keskittymistä vaativissa tehtävissä niin, että asioita voidaan hoitaa enemmän omaan tahtiin, tehtävä kerrallaan, ilman ennakoimattomia keskeytyksiä. Sähköposteissa voi poistaa uuden viestin hälytyksen keskeyttämästä muita tehtäviä ja hoitaa viestit tiettynä ennalta päätettyinä ajankohtina. Työpaikalla kannattaa tuoda esiin työssä havaittuja häiriötekijöitä ja ehdottaa parannuksia. Työssä voidaan myös sopia mahdollisuuksien mukaan rauhoitetuista tunneista: työrauhaa ilman keskeytyksiä. On myös tärkeää huolehtia työn rajoista ja muistaa työn tauotus. Työpäiviin kannattaa sisällyttää esimerkiksi nopea taukojumppa, mikä parantaa tutkitusti keskittymiskykyä, tehostaa luovuutta ja ajattelua.
Joihinkin työtehtäviin sisältyy erityisiä altisteita, kuten liuottimia, jotka voivat vaikuttaa muistiin. Toistuva ja pitkäaikainen altistuminen liuottimille saattaa aiheuttaa pysyviä keskushermostomuutoksia, joita kutsutaan liuotinaivosairaudeksi (krooninen liuotinainemyrkytys). Liuotinaivosairauden tyypillisiä oireita ovat muistin, keskittymiskyvyn ja uuden oppimisen häiriöt. Lisäksi voi esiintyä väsymystä, ärtyneisyyttä, mielialahäiriöitä, päänsärkyä, unihäiriöitä ja alkoholin sietokyvyn heikkenemistä. Työssä pitää aina pyrkiä valitsemaan sellainen aine mahdollisuuksien mukaan, mikä ei sisällä ollenkaan tai vain vähän liuottimia. Käytössä on myös uudenlaisia tekniikoita, jotka vapauttavat vähemmän liuotinhuuruja ilmaan, kuten maalauksessa käytettävät robottiruiskut. Hyvästä ilmanvaihdosta ja tarvittaessa kohdepoistoista on huolehdittava. Oikeanlainen suojautuminen on ehdottoman tärkeää. Jos käytät työssäsi liuotinaineita, täytät terveystarkastuksen yhteydessä liuotinainekyselyn, joka kartoittaa myös mahdollisia muisti- ja keskittymisvaikeuksia.
Terveellisillä elämäntavoilla huolehdit parhaiten muististasi. Muistisairauksilla on omat altistavat tekijänsä, joita ovat mm. korkea verenpaine, ylipaino, korkea kolesteroli, diabetes, tupakointi, runsas alkoholinkäyttö ja vähäinen liikunta. Näihin vaikuttamalla läpi elämän muistisairauksien ilmaantumista voidaan todennäköisesti ehkäistä. Kaikkiin edellä mainittuihin asioihin saat apua ja tukea meiltä työterveyshuollosta.
Mukavaa viikonloppua! Pidetään huolta itsestämme ja siten myös muisti- ja aivoterveydestämme!
Medisportin Pispalan toimipisteen työterveyshoitaja,
Katja Palokangas
Lähteet ja lisätiedot:
Käypä hoito. 2017. Muisti pätkii – mistä kyse, mikä avuksi? https://www.kaypahoito.fi/khp00094
Työterveyslaitos. N.d. Kognitiivinen ergonomia. https://www.ttl.fi/tyontekija/aivot-tyossa/aivojen-hyvinvointi/
Työterveyslaitos. 2018. Kun työikäisen muisti pätkii, ongelma on usein hoidettavissa. https://www.ttl.fi/tyopiste/kun-tyoikaisen-muisti-patkii-ongelma-on-usein-hoidettavissa/
Työterveyslaitos. N.d. Orgaaniset liuottimet. https://www.ttl.fi/kemikaalit-ja-tyo/orgaaniset-liuottimet/
ma-to 8-19
pe 8-16
Fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella.
ma-ke 8-16
to-pe 8-14
Fysioterapia ja hieronta-ajat sovitusti/ajanvarauksella.